Motorola Razr: návrat legendy v dotykovém stylu

Motorola Razr v  dotykové podobě

Motorola Razr v dotykové podobě

(VIDEO) Motorola se rozhodla oživit legendární model Razr. Tenoučká žiletka se tentokrát představuje jako skvěle vybavený dotykový smartphone.

Trvalo to dlouhých sedm let, přesto jsme se nakonec u Motoroly dočkali pokračovatele nejúspěšnějšího modelu historie. Motorola Razr je pojem, který zná skoro každý, právě ona se postarala o boom véčkových telefonů v době před pěti a více lety. Legendární žiletka znovu ožívá, avšak tentokrát již v podobě androidového smartphonu s dotykovým displejem. Motorola vyčkala na správný okamžik, až bude moci nabídnout opravdu štíhlé tělo a kvalitní výbavu. Časová synchronizace s představovací akcí Googlu v Hongkongu není náhodná, vazby Motoroly a jejího vlastníka Googlu se začínají naplno projevovat.

Na co jsme všichni u nového Razru zvědaví, je jeho vzhled a provedení. Motorola si dala opravdu záležet, aby její nový Razr byl od pohledu prémiový kousek. Telefon tvoří kovové plochy hliníku, kevlarová vlákna, odolné sklo Corning Gorilla Glass a tu a tam i nějaký ten plast. Důležité je, že všechny vnitřnosti se Motorole podařilo vměstnat do těla o tloušťce pouhých 7,1 mm a vedle tohoto údaje i původní véčková Motorola Razr V3 se 14 mm v pase bledne závistí. Pouze v horní části zad, kde je umístěn fotoaparát a některé síťové prvky, je tloušťka přístroje vyšší, přesný údaj ale Motorola neuvádí.

Motorola Razr v dotykové podoběMotorola Razr v dotykové podoběMotorola Razr v dotykové podobě

Také při pohledu na celkové specifikace zařízení je jasné, že před sebou máme novou vlajkovou loď výrobce, minimálně pro zbytek sezóny 2011. Razr dostane dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz, štědrý 1 GB RAM a velký dotykový Super AMOLED Advanced displej s úhlopříčkou 4,3“ a jemným rozlišením 540 × 960 bodů. Hodnota ROM paměti činí 16 GB, z čehož 11,5 GB bude k dispozici pro uživatele. O chod zařízení se bude starat akumulátor s kapacitou 1 780 mAh, což přinese maximální papírovou výdrž 10 hodin hovoru nebo 13,5 dne v pohotovosti.

Chybí jen drobnosti

Z pohledu softwaru je zajímavé, že Motorola nevypracovala nový Razr přímo pro novou verzi Androidu Ice Cream Sandwich. Ve vývoji se počítalo s verzí Gingerbread, o čemž svědčí také čtveřice typických ovládacích senzorů pod displejem. V telefonu tedy najdeme verzi 2.3.5, ale budoucí upgrade na nový Ice Cream Sandwich není vyloučen. Telefon poskytne kompletní konektivitu včetně Wi-Fi, 3G (HSDPA max. 14,4 Mb/s), GPS, DLNA, Bluetooth a 3,5mm jacku. K úplné špičce však schází podpora HSPA+, LTE (bude pouze u americké verze Droid Razr), NFC a nehovoří se ani o možnosti konektivity přes HDMI.

Bez výhrad bude Razr vybaven po stránce multimédií. Fotoparát s rozlišením 8 Mpx, autofokusem a LED bleskem umí natáčet Full HD videa. Sekundární kamerka pro videohovory má rozlišení 1,3 Mpx. Telefon si poradí s velkou škálou audio i video formátů, nativní podpora kontejnerů DivX a Xvid však chybí. Díky aplikaci MotoCast a za použití Wi-Fi budete moci alespoň streamovat video nebo hudbu ze svého počítače přímo do telefonu. Firemní zákazníci zase zajisté ocení možnost šifrování kontaktů, e-mailů a kalendáře. Aplikace Smart Actions se postará o automatickou správu bezdrátových modulů a displeje podle zadaných kritérií a může tak přispět k prodloužení výdrže baterie.

Motorola plánuje svůj nový dotykový Razr uvést na téměř všech světových trzích. Počítá se s Evropou, Asií, Latinskou Amerikou, Středním Východem, Afrikou, Kanadou i Spojenými státy, kde se bude prodávat jako Droid Razr. Připravena bude i spousta doplňkového volitelného příslušenství. Distribuce Motoroly Razr začne v průběhu letošního listopadu, koncová cena bude na jednotlivých trzích různá. Očekávat můžeme částku zhruba kolem 15 tisíc korun.

Nová Motorola Razr