Mrtví na sídlišti v Lípě. Hořel byt v paneláku.

Oheň na českolipském sídlišti má dva mrtvé. Další dva lidé bojují se životem. Požár vypukl v kuchyňském koutě.

V sedmém patře paneláku v ulici Na Výsluní na největším českolipském sídlišti Špičák vypukl v noci ze středy na čtvrtek oheň. V plamenech zůstala na místě jedna žena. Předškolní dítě se nadýchalo kouře a zemřelo v sanitě cestou do nemocnice. Další tři muži jsou s popáleninami ve Vinohradské nemocnici. Dva z nich ve věku dvaatřicet a třiatřicet let mají na těle popáleniny třetího stupně a bojují se životem, třetí muž utrpěl lehčí popáleniny a nadýchal se jedovatého kouře.
„Co se stalo, vyšetřujeme nyní my i policie. Městská policejní kamera zaznamenala výbuchy. Ohnisko požáru jsme našli v prostoru kuchyňského koutu,“ říká mluvčí krajských hasičů Ivana Michalíčková.
Podle českolipské policejní mluvčí Ivany Balákové vyšetřují policisté, zda někdo nezavinil smrt ženy i dítěte nedbalostí nebo se nedopustil obecného ohrožení. „Za to první mu hrozí až deset let vězení,“ upřesnila Baláková.
V bytě 2+KK vznikla škoda nejméně dvě stě tisíc korun. S byty v okolí to bude nejméně jeden milion.
„Byt je v posledním patře a plameny šlehaly nahoru, takže okolní byty nehořely, ani nikdo další neutrpěl zranění, ale hasiči je prolili vodou,“ uvedla Baláková. Nikoho dalšího nemuseli hasiči evakuovat. „Nabízeli jsme lidem pomoc a náhradní ubytování, ale řešili to sousedskou výpomocí,“ poznamenala českolipská starostka Hana Moudrá.
Na místě požáru nyní vyšetřují odborníci z pražského Technického ústavu požární ochrany a také kriminalisté Policie ČR. Vyšetřování bude trvat týdny.