Mrtvý poklad Oldsmobile. Čtěte o historii amerického výrobce

Historické snímky vozů

Historické snímky vozů Zdroj: auto.cz

Historické snímky vozů
Historické snímky vozů
Historické snímky vozů
Historické snímky vozů
Historické snímky vozů
15
Fotogalerie

Řadou zajímavých modelů disponoval ve své historii Oldsmobile, americký výrobce automobilů. Byl to hlavně design a netradiční koncepce, čím modely vynikaly a přitahovaly pozornost ke značce v dobách její největší slávy i dnes.

Oldsmobile založil Ransom Eli Olds (1864–1950) v michiganském městě Lansing v roce 1897. Nejprve tato automobilka nesla oficiální jméno Olds Motor Vehicle Co. Ke změně názvu došlo až později, a to na základě lidové slovesnosti. Američané totiž o vozech značky začali mluvit jako o oldsmobilech, což byla zkrácenina Olds automobiles.

Ransom Eli Olds se před založením vlastní automobilky Olds Motor Company věnoval pokusům s parními vozy, ale právě v roce 1897 se začal věnovat vývoji vozidel, k jejichž pohonu byl využíván benzin a elektřina.

Právě elektromobil měl na počátku dvacátého století reprezentovat jeho Olds Motor Company, ale nakonec se díky požáru, při němž byl zničen jeho prototyp i výrobní dokumentace stal prvním obchodně úspěšným zástupcem automobilky lehký benzinový jednoválec Curved Dash, který v letech 1901 až 1907 vznikl v počtu kolem 19 tisíc kusů.

V roce 1908 se Oldsmobile stal součástí koncernu General Motors, pod jehož křídly fungoval po celou zbývající dobu své existence a byl v hierarchii jeho značek umístěn zhruba uprostřed. V průběhu dvacátého století tedy na severoamerickém trhu představoval prestižnější značku než Chevrolet a Pontiac, ale naopak byl méně prestižní než Buick a Cadillac.

General Motors navíc značku Oldsmobile využíval jako průkopníka, na jehož vozech zkoušel reakce zákazníků na novou techniku i design. Díky tomu se Oldsmobile stal první značkou, která koncem třicátých let uvedla samočinnou převodovku do sériové produkce. V následujících desetiletích toto průkopnictví pokračovalo a to vlastně až do devadesátých let dvacátého století.

Oldsmobile se stal minulostí 29. dubna roku 2004, kdy byl vyroben poslední osobní automobil této značky. Za koncem této značky mají stát především finanční problémy a klesající prodeje, které byly hlavně důsledkem dřívějších chybných rozhodnutí vedení a přílišné podobnosti s vozy ostatních značek koncernu General Motors. Za 107 let existence vyrobil Oldsmobile přes 35 milionů automobilů.

Celý článek čtěte na Auto.cz