Muž mé ženy na malé scéně

Herci Slezského divadla zahrají v klubu Art komedii nejpopulárnějšího chorvatského dramatika.

Celých pět let dokáže jedna žena klamat dva muže. Jeden o druhém nemají ani tušení až do doby, kdy celá záležitost praskne a sokové se setkají, aby situaci chlapsky vyřešili. Jejich milovaná se jim do toho ale nepřestane plést. Komedii Muž mé ženy předvedou herci Slezského divadla v klubu Art. Lidé uvidí v hlavní roli osmadvacetiletého Michala Stalmacha (na snímku), který vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě a ve Slezském divadle hraje od roku 2006.
Komedie pochází z tvorby nejpopulárnějšího chorvatského dramatika Miro Gavrana. Podobně jako většina jeho her se i tato inscenace zabývá ženským přístupem a emocionalitou.
„Píši o ženách, protože o mužích už bylo téměř vše napsáno. Na ženy se v literatuře často zapomíná. Jsem spisovatel, který zbožňuje emoce a ty mohou být zachycené daleko snadněji skrze ženy než muže,“ prohlásil o svém hlavním tvůrčím motivu Gavran. Chorvatský dramatik se narodil v roce 1961. Jeho dílo bylo přeloženo do více než dvaceti jazyků a Gavran je zřejmě nejznámějším autorem své generace. „Miro Gavran studoval dramaturgii na Divadelní, filmové a televizní akademii v Záhřebu, pracoval v záhřebském divadle jako dramatik, později jako umělecký šéf. Vytvořil projekt Moderní chorvatské drama a seriál Dramatická knihovna. Celkově napsal již třicet her,“ vyjmenovává některé z milníků spisovatelova života Jiřina Rossípalová ze Slezského divadla.
Malou scénu v klubu Art využívá Slezské divadlo v době, kdy se jeho budova opravuje. „Po dokončení oprav by se lidé měli cítit v hledišti o mnoho lépe. Kromě prostorových úprav bude mít sál klimatizaci a upravená sedadla. Opravami projde jeviště, obnovená bude také ozvučovací technika a světla,“ dodává Rossípalová s tím, že první diváci se do obnovených prostor divadla dostanou za čtvrt roku. Představení v klubu Art začne v pondělí 18. října v sedm hodin večer. V předprodeji se lístky prodávají za osmdesát korun, na místě budou o dvacet korun dražší.