Muzeum Techmanie připravilo víkend s deskovými hrami

Více než pět desítek druhů deskových her včetně unikátních prototypů připravilo na sobotní a nedělní "Deskohraní" plzeňské muzeum a vědecké centrum Techmania. Víkendová akce má především upozornit na nutnost logického, strategického a taktického myšlení, řekl mluvčí Techmanie Tomáš Moravec. "Mezi více než pěti desítkami deskových her zaměřených na logiku, strategii, paměť či kombinační schopnosti budou i originální kusy, s nimiž se veřejnost běžně nesetká," řekl.

Organizátoři se snažili návštěvníkům nabídnout co nejširší a nejrůznorodější spektrum . Také jsou připraveni zájemcům poradit, jaká desková hra nejlépe odpovídá jejich požadavkům podle toho, kolik času se chtějí hře věnovat nebo zda mají náladu taktizovat, přemýšlet nebo se jen bavit.

Záchrana hořícího lesa

Lákadlem akce bude zcela nový prototyp právě vyvíjené deskové hry nazvané Lesní požár. „Jedná se o klasickou kooperativní hru, kdy jednotliví hráči nesoutěží proti sobě, ale musí spolupracovat za účelem dosažení konkrétního cíle - v tomto případě záchrany ohroženého fiktivního lesa,“ popsal Moravec. Autorem je učitel matematiky z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a hru představí veřejnosti vůbec poprvé.

Kromě samotného hraní se návštěvníci dozvědí víc i o samotných deskových hrách, například o tom, jak vznikají. „K dispozici budou konkrétní deskové hry v jednotlivých fázích svého vývoje. Bude tedy zřejmé, jakým směrem se myšlenky jejich tvůrců ubíraly, jak se ta která hra postupně měnila a zdokonalovala,“ doplnila programová manažerka Techmanie Anna Matoušková.