Muzikálový zápas dr. Jekylla s Edwardem Hydem v Brně

Uměli byste spočítat, kolikrát ve vás bojovalo dobro a zlo?

Filozofické dilema, před kterým stál pravděpodobně každý, zpracoval již v devatenáctém století skotský spisovatel Robert Louis Stevenson. Dnes se jej zhostil soubor brněnského Městského divadla. „Jedná se o první muzikálové nastudování tohoto typu u nás. Vybrali jsme si vídeňskou verzi muzikálu, protože se nám k příběhu a muzikálové scéně zdá nejčistěji pojatá,“ uvádí Petr Gazdík, jenž se ujal režie a rovněž také alternuje v roli hlavní postavy.

Ve středu 16. listopadu vstoupil doktor Henry Jekyll a pan Edward Hyde na prkna Hudební scény Městského divadla.

A na co se mohli diváci těšit?

Na strhující dramatickou hudbu, kvalitní herecké obsazení a především napínavý romantický příběh, v němž je proti původní předloze výrazněji kladen důraz na milostné vztahy, které kontrastně doplňují temný děj.

K hudebnímu zpracování si soubor přizval rakouského dirigenta, Caspara Richtera, který dirigoval orchestr na vídeňské scéně.

„Hudbu jsme zvolili orchestrální. V podstatě se v našem hudebním zpracování prolíná hudba téměř filmová s prvky muzikálu,“ doplnil Gazdík. A ač je téma vnitřního boje dvou osobností navrženo spíše pro komorní scénu, můžeme se ve zpracování Městského divadla těšit na propracované monologické skladby.

Příběh o dvou protikladných silách bojujících v lidském nitru Stevenson poprvé zpracoval v roce 1886. Svou novelu s názvem Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, napsal autor údajně během šesti dní poté, kdy ležel v horečkách a blouznil.

Během jeho nemoci se mu prý zdály děsivé sny o vraždách odehrávajících se v hlavním městě britské monarchie s překvapivou zápletkou, jejímž rozuzlením je odhalení rozpolcenosti hlavní postavy.
Na tento námět vzniklo několik filmových adaptací a poté i muzikál, jehož zpracování se zhostili skladatel Frank Wildhorn a libretista Leslie Bricusse. Úspěch slavili na všech kontinentech, tedy i na vídeňské scéně, podle jejíhož nastudování se nyní k příběhu vrací i Brňané.

Stevenson dokonale metaforicky vystihuje odvěké tíhnutí člověka k dobru i zlu. Ústředním tématem je zápas mezi těmito dvěma protipóly. V tajemném detektivním příběhu odehrávajícím se ve vlhkých a temných ulicích Londýna se člověku odkrývá nadčasové téma věčného vnitřního boje.

Příběh skotského spisovatele Stevensona se dočkal postupně šestadvaceti filmových i televizních verzí. Na divadelní prkna však poprvé vstoupil roku 1990. Po sedmi letech byl muzikál uveden na Broadwayi a dosáhl celkem nebývalých 1543 repríz.

Jekyll a Hyde

Muzikál režíruje Petr Gazdík.
Hlavní role dr. Henryho Jekylla a Edwarda Hyda se zhostí Petr Gazdík, nebo Dušan Vitázek.