Myší superhrdinové

David Petersen: Myší hlídka 1

David Petersen: Myší hlídka 1 Zdroj: Repro E15

V češtině poprvé vychází komiksová řada Myší hlídka. Dětští čtenáři tak dostávají svého Pána prstenů.

Napsat komiks vhodný pro věkovou skupinu mezi osmi a dvanácti lety je nesmírně těžké. Autor musí vytvářet dostatečně zábavný příběh a atraktivní postavy (což musejí i všichni jiní tvůrci komiksů), ale navíc musí být velmi opatrný v poselství a étosu. Nesmí propadat cynismu a dobro musí vždy zvítězit, aby si dětský čtenář ponechal alespoň trochu nevinnosti. Davidu Petersenovi se povedlo všem těmto pastem vyhnout a jeho Myší hlídka je mistrovský komiks pro děti, který si ale mohou naplno užít i dospělí.

Hlavními hrdiny jsou tři členové Myší hlídky Boris, Justýn a Straš, kteří objeví rozsáhlé spiknutí proti vůdkyni myší Gvendolíně. V první knize s podtitulem Podzim 1152 se pak trojice dostane do řady svízelných situací a vše vygraduje v ohromném střetu, který by obstál v leckterém dospěláckém vyprávění.

Myší hlídka přesvědčí vším – příběhem, postavami, krásnou vizuální stránkou. Ale vůbec nejdůležitější je její vnitřní svět, z nějž aktuální komiks naznačuje pouze malý kousek. Petersenovi se podařilo vytvořit svébytný prostor s vlastní mytologií, zákonitostmi a logikou, jež je kouzelné postupně odhalovat. Právě v tom se vyrovnává velkým výpravným eposům pro dospělé z posledních dekád, jako je Pán prstenů, k němuž bývá Myší hlídka často připodobňována. Ačkoli by to pro neznalého čtenáře mohlo vypadat jako nabubřené prohlášení, není tomu tak.

Myší hrdinové jsou přinejmenším stejně udatní jako Frodo a další hrdinové Tolkienova světa, stejně ctnostní jako nejslavnější rytíři a čtenáře v jakémkoli věku přesvědčí, že je třeba věřit v dobro a bojovat za ně. A to o sobě nemůže automaticky prohlásit hned každá dětská kniha.

David Petersen: Myší hlídka 1
Nakladatelství: Comics Centrum, 2016
Překlad: Jan Kantůrek
Hodnocení: 90 %