Na film o sobě se podívá v exkluzivním filmovém klubu. Bez coly a chipsů, za mřížemi

Na film o sobě se podívá v exkluzivním filmovém klubu. Bez coly a chipsů, za mřížemi

Až vyjde tohle číslo Sedmičky, bude Jiří Kajínek držet v ruce knihu Život na Kdysissippi. Pokud už ji nepřelouskal. Času na ni má dost. Na základě rozsudku soudu má strávit zbytek života v karvinské věznici. Šestnáctého července Jiří Kajínek odpověděl na otázky, které redaktor Sedmičky poslal e-mailem mluvčí karvinské věznice. Ta je vytiskla, Kajínek k nim na papír dopsal rukou odpovědi a poslal je poštou do Plzně.

„Dopisy cenzurou neprocházejí, může do nich psát, co chce,“ říká mluvčí věznice Eva Loučková. Novou vlnu zájmu o Jiřího Kajínka rozjel stejnojmenný film Petra Jákla. Tvůrci v něm slibují odhalení nových skutečností případu, který patří v našich podmínkách k těm nejzamotanějším. Mnozí dodnes považují Kajínka za nespravedlivě odsouzeného. Film by mohl být spouštěcím mechanismem revize celého případu.

„V životě se může stát cokoliv. Sám to vím nejlépe. Nespoléhám na to, ale doufám,“ vzkazuje Kajínek zpoza mříží. Všechny dny jsou pro něj dost podobné. Nikoliv ale ste-reotypní. I když nepracuje, rozhodně se nenudí.

„Pokud bych dostal smysluplnou práci, určitě bych se jí nebránil,“ říká. Peníze ale vlastně ani nepotřebuje. Prodej práv k filmu o něm mu vynesl od producenta nezanedbatelnou částku. O kolik se jedná, nechce ani jedna strana přibližovat. Za co ale utrácet? Ve vězeňské kantýně?

„Tam si koupí leda tatranku,“ tvrdí režisér filmu Kajínek Petr Jákl. Jiří Kajínek dá ale dost peněz za známky. Denně mu chodí desítky dopisů. Na všechny v týž den odpoví. Většina z nich je z pera jeho obdivovatelek. Některé mu píší každý den. „Jsem tu natolik vytížen, že mi čas spíše chybí,“ uvádí. Světlým okamžikem každého dne je jednohodinová procházka na dvoře věznice. „Taky hodně cvičím,“ říká. Skvělou fyzickou kondici měl Kajínek od malička. Projevila se i při jeho útěku z Mírova.

Po pěti týdnech na útěku ho ale policie znovu zatkla. Jestli teď Jiří Kajínek chystá něco podobného, s tím se Sedmičce nesvěřil. Od mluvčí karvinské věznice Evy Loučkové by ale dostal za svoje současné chování jedničku. „Nikdy s ním nebyly problémy. Dostal i několik pochval,“ popisuje. Na premiéru filmu se ale přesto nedostane. „Opuštění věznice jako kázeňskou odměnu může ředitel věznice povolit ve všech typech věznice s výjimkou odsouzených k doživotnímu trestu,“ vysvětluje mluvčí. Film však bude mít možnost shlédnout, s ostatními odsouzenými ve vězeňském filmovém klubu.