Na haldě v Ostravě-Hrabůvce vzniká golfové hřiště

Osmnáctijamkové golfové hřiště začíná vznikat na haldě v O stravě-Hrabůvce. Představitelé skupiny Vítkovice Machinery Group, které halda patří, řekli, že pokud půjde vše podle plánů, první část hřiště by se měla otevřít příští rok.

Ředitel Vítkovic pro strategii Jiří Michálek řekl, že společnost chce v první etapě v roce 2012 určitě otevřít cvičné hřiště a odpaliště. „Teď se zpracovává dokumentace pro územní řízení. Naše představa je taková, že letos vyřídíme všechny papíry včetně stavebního povolení a ještě na podzim začneme s hrubými terénními úpravami,“ řekl Michálek. Na jaře příštího roku by se mohla vysázet tráva tak, aby se v létě dala první část hřiště otevřít. „Hřiště bude jedinečné tím, že se nachází přímo ve městě a v dosahu městské hromadné dopravy. Bude mít perfektní cvičné zázemí, které v Ostravě chybí, a hráči golfu za ním musejí dojíždět na okolní hřiště,“ řekla personální ředitelka Vítkovic Halina Ryšková.

#####Druhá etapa se už začíná připravovat

Michálek uvedl, že druhá etapa se bude zatím připravovat projekčně. „Řešíme, jak to udělat, protože na některých místech halda ještě není vyhaslá, ale chtěli bychom, aby celé hřiště bylo hotové v roce 2013,“ řekl ředitel Vítkovic pro strategii. Halda Hrabůvka je velká 98 hektarů a v nejvyšším bodě je vysoká 27 metrů. Vítkovice ji připravují na ozelenění. „Vysazujeme tam i stromy. Snažíme se najít odolné druhy, ale z těch uměle vysazených přežívá asi deset procent. Nejlíp tam roste náletová zeleň, břízy, javory, které přinese vítr a umí se chytit,“ řekl Michálek. Společnost chce využít pro golfové hřiště jen svrchní část haldy, v dalších částech budou stezky.