Na hradeckém letišti se dnes ukázala stovka vrtulníků a letounů

Letos se akce účastní stovka strojů

Letos se akce účastní stovka strojů Zdroj: ctk

Ruský vrtulník Mil-8T, v pozadí záchranářský Bell 427
Na akci se ukázal i vírník
Ukázka práce záchranářů
Interiér vrtulníku
4
Fotogalerie
Letošní ročník akce Helicoptershow, která od včerejška probíhá na letišti v Hradci Králové, představila zájemcům různé typy vrtulníků a přiblíží práci záchranářů. Podle organizátorů dnes dorazilo 20 tisíc návštěvníků.

„Do Hradce Králové se nahlásil velký počet leteckých odborníků nejen z Evropy, ale i ze zámoří. Naše helicoptershow se tak pro tento rok stala největší akcí zaměřenou na vrtulníky ve střední a východní Evropě,“ uvedl hlavní pořadatel Tomáš Suchánek ze společnosti DSA. Ta jednou z firem, které u nás zajišťují leteckou záchrannou službu. Organizátoři dodávají, že letos byla k vidění rovná stovka strojů, což je rekord.

Na pátek byl na hradeckém letišti připraven odborný program, například hasiči nacvičovali zásahy u leteckých havárií. Dnes bylo letiště otevřeno pro veřejnost. K vidění byla například ukázka zásahu vrtulníku při hašení požáru, záchranářské vrtulníky vzlétly také k ukázce zásahu u hromadné nehody. Po oba dny akci doprovázela výstava letecké techniky, na které se představilo na pět desítek letadel a vrtulníků.