Na Intel dopadá krize osobních počítačů, zisky i tržby firmy klesly

Úsporné mobilní čipy do serverů. Intel Atom S1200.

Úsporné mobilní čipy do serverů. Intel Atom S1200. Zdroj: Intel

Největšímu světovému výrobci počítačových čipů Intel klesly ve druhém čtvrtletí tržby a zisk. Kvůli dlouhému propadu globálního prodeje osobních počítačů a oslabení čínského trhu společnost ve výsledkové zprávě zhoršila předpověď celoročních tržeb a dál omezila plán kapitálových výdajů.

Tržby Intelu klesly v meziročním srovnání o pět procent na 12,8 miliardy dolarů (253 miliard Kč). Firma uvedla, že v celém letošním roce budou její tržby stagnovat. Ještě před třemi měsíci Intel předpokládal celoroční mírný nárůst tržeb.

Čistý zisk společnosti se propadl o 29 procent na rovné dvě miliardy dolarů. Akcie Intelu po zprávě v prodlouženém obchodování po uzavření burz klesly o čtyři procenta.

Středeční zpráva byla první, kterou mohl z nejvyšší výkonné funkce ve firmě komentovat nový generální ředitel Brian Krzanich. Ten přiznal, že firma se v minulosti dopustila strategických chyb, zejména v tom, že jen pomalu reagovala na boom nových mobilních přístrojů, které stále více nahrazují běžné počítače.

Intel sice nadále dominuje v dodávkách čipů pro osobní počítače, odbyt tradičních počítačů a notebooků ale padá už déle než rok. Ve druhém čtvrtletí se globální prodej osobních počítačů propadl o 11 procent, protože uživatelé přecházejí na chytré mobilní telefony a tablety.

Ve druhém čtvrtletí se Intelu podařil průlom, když své čipy dostal do nových tabletů jihokorejského Samsungu. Krzanich slíbil, že firma hodlá agresivně prosazovat své nové mobilní čipy Atom.

Intel snížil plán letošních kapitálových výdajů pro letošní rok o další miliardu na 11 miliard dolarů. V dubnu omezil plán investic ze 13 na 12 miliard dolarů.