Na Ivančenu se sjelo dva a půl tisíce skautů.

Skauti z celé republiky uctili o víkendu 24. a 25. dubna na Ivančeně památku svých zavražděných bratrů z konce druhé světové války.

Svátek svatého Jiří, 24. dubna, je svátek skautů celého světa. Boj legendárního rytíře – světce s drakem – symbolizuje boj proti neprávu a křivdě, nízkosti a pokrytectví. Tyto ideály se nacistům nelíbily, proto Junáka za okupace Československa rozpustili. Mnoho skautů přesto pokračovalo v odboji i nadále. Mnozí z nich za to zaplatili svými životy.
„Právě v den skautského svátku 24. dubna roku 1945 odvleklo Gestapo pětici ostravských skautů do Polského Těšína, kde je následně bez jakéhokoli rozsudku popravilo,“ uvádí prozaik Bedřich Golombek ve své publikaci Ivančena, Odboj slezských junáků.
Na památku zavražděných, k nimž se řadí i tisíce dalších příslušníků českého Junáka padlých za vlast, založili 6. října roku 1946 ostravští skauti 30. oddílu na horském hřbetu Ivančena v Beskydech, v oblasti Lysé hory, památník. Ke kříži na kamenné pyramidě přicházeli uctít památku svých padlých bratrů junácké oddíly ze širokého okolí. Od padesátých let, kdy bylo skautské hnutí v Československu opět potlačeno, také turisté, trampové a táborníci.
„Letos se na Ivančenu sešli skauti už po pětašedesáté. Akce se zúčastnilo asi dva a půl tisíce skautů nejen z Čech, ale také Slovenska, Polska a dokonce i Německa,“ konstatuje vedoucí akce Petr Geryk.
Součástí celodenního programu byly také soutěže o nejmladšího a nejstaršího Jiří nebo nejhezčí a nejtěžší kámen. „Nejtěžší přivezli skauti z Brna. Vážil téměř dvaapadesát kilo,“ upozorňuje Geryk.
V jedenáct hodin se konala Mše svatá celebrovaná biskupem Mons. Františkem Václavem Lobkowiczem, O. Praem, který je zároveň duchovní rádce Junáka. O hodinu později se uskutečnil hlavní ceremoniál, při kterém skauti uctili památku padlým bratrům. „Vedoucí oddílu z Moravy navíc dostali medaile svatého Jiří za dlouhodobou práci s dětmi. Toto ocenění se předává jednou ročně při této příležitosti,“ vysvětluje Geryk.
Ve tři hodiny odpoledne sejmuli skauti státní vlajku a zakončili tak další ročník tohoto setkání. „Tradice tohoto druhu je třeba dodržovat. Uvědomit by si to měli zejména mnozí mladí. Někteří z nich totiž bohužel neznají nic jiného než televizní seriály nebo počítačové hry,“ shrnul na závěr jeden ze skautů Jaroslav Paseka.