Na kole dál. Až na Třetí mlýn

Chomutov má v plánu několik nových cyklotras. Letos prodlouží cyklostezku v Bezručově údolí.

Chomutov / Lidé, kteří se rádi prohánějí na kole Bezručovým údolím v Chomutově, se brzy svezou ještě o téměř kilometr dál.
„Hned, jak vyjasníme situaci s pozemky, pustíme se do poslední etapy cyklostezky od Druhého mlýna na křižovatku před bývalý Třetí mlýn,“ říká šéf odboru investic a majetku města Petr Chytra. Radnice slibuje, že devět set metrů stezky stihne udělat ještě do konce roku.

Prodloužení se dočká i Březenecká

Delší bude i cyklostezka, která vede Březeneckou ulicí podél silnice 1/13 k Podkrušnohorskému zooparku. Ale ne hned. Město připravuje napojení na ulici Kamenná a dále přes sídliště Písečná na cyklostezku k zooparku nebo do Jirkova.
„Chceme dostatek cyklostezek pro turisty, ale i pro ty, kteří jezdí na kole například každý den do práce,“ podotýká mluvčí chomutovské radnice Tomáš Branda.

Z Vinohrad ke „třináctce“

Další cyklotrasa povede podél nové silnice na chomutovském sídlišti Zadní Vinohrady směrem k silnici 1/13. „Odtud se cyklisté můžou napojit na stezku vedoucí od Kamencového jezera,“ upřesňuje Branda.

Zatím jsou v Chomutově tři trasy

Chomutov už je protkaný třemi cyklostezkami. Ta první vede od Údlic ulicemi Dukelská, Puškinova, Na Příkopech, Mánesova, Boženy Němcové, kolem Billy a dále podél Chomutovky v Bezručově ulici na Třetí mlýn. Odtud můžou cyklisté vyjet třeba až na Horu svatého Šebestiána.

Druhá trasa od Kalku a Blatna pokračuje do chomutovského zooparku, kolem vlakové zastávky směrem ke Štefánikovu náměstí. Kříží ulici Blatenskou a Bezručovu a vede podél Chomutovky ke Třetímu mlýnu. I tam se můžou cyklisté rozhodnout, jestli si vyšlápnou až k hranici s Německem k Hoře svatého Šebestiána. Ti, kterým se nechce šlapat nahoru, se můžou nechat vyvézt na Hory svatého Šebestiána cyklobusem a dolů pak svištět na kole.

Třetí cyklostezka vede Březeneckou ulicí a pak podél silnice 1/13 až k zooparku a odtud zpátky směrem do centra.Ne každý je ale s cyklostezkami v Chomutově spokojený. „V okolí jsou ideální podmínky pro kolaře. Horší je to ve městě. Projektanti by se měli občas zeptat cyklistů. Potom by město nedávalo peníze do cyklostezek, po kterých skoro nikdo nejezdí,“ domnívá se například Zdeněk Kubík z Chomutova.

Přes vesnice stezkou do Mostu

Síť cyklostezek počítá v budoucnu i s trasou do sousedního Mostu. „Povede od Kamencového jezera v Chomutově přes Otvice, Zaječice, Vrskmaň, Okořín do Strupčic,“ popisuje vedoucí oddělení rozvoje Lenka Petříková. Z druhé strany staví stezku město Most.

Mnozí cyklisté to vítají, ale shodují se, že by si víc přáli cyklistickou stezku z Chomutova do Kadaně. „Momentálně se dá jet do Kadaně jen po nebezpečné a frekventované třináctce nebo to složitě objíždět kolem Nechranické přehrady,“ namítají Luboš Pašek a David Mikula z Chomutova.

Využíváte stávající cyklostezky ve městě?