Na Křivoklátě prožijí Noc na Karlštejně

Oblíbený muzikál Noc na Karlštejně se vrací na místo, kde vznikla část jeho slavné filmové předlohy. Na hrad Křivoklát na Rakovnicku.

Na první pohled to zní trochu paradoxně. Jeden z nejoblíbenějších českých muzikálů Noc na Karlštejně se od 7. do 9. července hraje na Křivoklátě. Hrad, který je od Karlštejna vzdušnou čarou sotva dvacet kilometrů, má ale stejné právo si slavnou love story mezi císařem Karlem IV. a jeho ženou Eliškou Pomořanskou či Peškem a jeho snoubenkou Alenou přivlastnit.
Část filmových scén stejnojmenného muzikálu v režii Zdeňka Podskalského, v němž si zahráli Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jaromír Hanzlík, Daniela Kovářová, Waldemar Matuška, Miloš Kopecký či Karel Höger, totiž vznikala právě v prostorách Křivoklátu na Rakovnicku. Na hrad se tak po téměř třiceti letech vrací.

Zazní známé hity

Poloprofesionální soubor složený z herců, zpěváků, ochotníků, ale i politika či kastelána, hraje Noc na Karlštejně už pátým rokem a jeho představení bývají vyprodaná. „Vedle Vladimíra Čecha, Pavla Vítka, Jana Rosáka, Jana Matěje Raka a dalších herců excelují šermíři, metači ohně i živá zvířata. To vše bude nyní k vidění na hradě Křivoklát,“ poznamenal producent muzikálu Miloslav Frýdl. Chybět podle něj nemohou ani zlidovělé hity Lásko má, já stůňu nebo Do věží. Jednu z hlavních rolí - Peškovu snoubenku Alenu - hraje redaktorka týdeníku Sedmička Pavla Švédová, zbrojnoš v podání bývalého kladenského starosty, středočeského exhejtmana a současného poslance Petra Bendla zase před návštěvníky dojí kozu. Živá zvířata jsou přitom hercům regulérními kolegy.

Romantika s Blankou

Ve dvojroli se tentokrát ocitl křivoklátský kastelán Luděk Frencl. Kromě povinnosti hostitele musí splnit i ty herecké. V muzikálu totiž vystupuje jako pobočník pany Grófky. „Karel IV. rozhodně ke Křivoklátu patří. Býval nejen častým návštěvníkem hradu, ale byl jako malý hoch vězněn,“ poznamenal Frencl. Po návratu z Francie se sem vrátil i se svou první manželkou Blankou z Valois. Spolu tu prý prožili romantické chvíle nepříliš vzdálené motivům filmu. „Údajně kvůli ní nechal odchytávat slavíky, aby jí zpívali pod okny,“ dodal kastelán.