Na Kuňce zazáří hvězdy české hudby

Kunětická hora přivítá domácí hudební špičku. Šestý ročník festivalu České hrady je tady.

Na pětici českých hradů dorazí festival České hrady.cz. V našem regionu má své místo na Kunětické hoře. Největším lákadlem akce, která od 16. do 17. července přiveze na východ Čech řadu známých muzikantů, má být speciální akustický koncert kapely Kryštof. „Chtěli jsme vyjít vstříc fanouškům. Stále více si píší právě o akustické sety,“ vysvětluje volbu repertoáru frontman kapely Kryštof Richard Krajčo. Jeho skupina zahájí poledním vystoupením druhý festivalový den. Ten je pro milovníky muziky vždy o něco lákavější. Na jevišti se i letos objeví zvučná jména.
„Vybrali jsme takové interprety, které si publikum v minulých letech nejvíce oblíbilo. Vedle kapely Kryštof tu vystoupí například Monkey Business, Vypsaná Fixa, Aneta Langerová nebo Dan Bárta,“ říká za pořadatele Martina Reková. Pro děti zahraje Kašpárek v rohlíku. Skupina, jejíž show netradičně a hravě propojuje muziku s divadlem.

Festival s atmosférou

Loni festival vidělo třicet tisíc lidí, proto ho letos organizátoři rozšířili ještě o šňůru po Moravě. Kromě populární muziky přehlídka slibuje atraktivní prostředí. „Na Kuňce je to až mystické. Byla jsem tu letos na Hradišťanu. Teď se chystám v pátek na Dana Bártu. Loni mi to totiž nevyšlo,“ tvrdí Jana Lukášová. Ve dvou festivalových dnech se na dvou pódiích objeví osmnáct účinkujících. Páteční vstupenka přijde na 170 korunu, sobotní pak na 350.

Vlakem i na kole

Vedle toho pořadatelé už druhý rok myslí i na cyklisty. „Počítáme s úschovnou kol a batohů,“ slibuje Reková. Další způsob, jak se dostat na Kunětickou horu, je vlak. Ten bude jezdit jak z Pardubic, tak z Hradce Králové. Ve stanice Stéblová je připravena kyvadlová doprava autobusem přímo na místo dění. Kdo se rozhodne pro auto, může zaparkovat na parkovišti pod hradem. A pořadatelé myslí i na ty, co chtějí přespat přímo na místě.
„Vedle parkoviště se dá bezplatně stanovat. Bude tam i dostatek sociálního zařízení,“ dodává Martina Reková.