Na planetce Ceres je zmrzlá voda, potvrdila sonda Dawn

umělecké ztvárnění sondy Dawn u planetky Ceres

umělecké ztvárnění sondy Dawn u planetky Ceres Zdroj: public domain, wiki

Americká vesmírná sonda Dawn objevila na planetce Ceres v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem led. Po prozkoumání snímků sondy o tom informovali vědci Ústavu Maxe Plancka v německém Göttingenu. Sondu Dawn vypustil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v roce 2007 a experti z Planckova ústavu pro výzkum sluneční soustavy se na realizaci projektu od počátku podílejí: vyvinuli, financovali a spravují kamerový systém sondy a jejich úkolem je i vyhodnocení obrazových materiálů.

Sonda Dawn dosáhla loni v prosinci vzdálenosti pouhých 385 kilometrů od planetky pojmenované po římské bohyni plodnosti a od té doby na Zemi posílá velmi ostré snímky. Pozorovat na nich podle göttingenských vědců lze mimo jiné krajinu plnou kráterů, která vznikla pravděpodobně dopady jiných menších planetek.

Pozorováním snímků kráterů vědci rovněž potvrdili dřívější teorie, že se na některých místech v nepatrné hloubce pod povrchem planetky Ceres nachází led. Zmrzlá voda prý obsahuje různé rozpuštěné soli, podobně jako v případě pozemských moří.

Úkolem sondy Dawn je poskytnout vědcům na Zemi cenné informace o dvou objektech hlavního pásu asteroidů naší sluneční soustavy, a tím také o formování celé soustavy. První část programu sonda splnila, když od července 2011 do září 2012 kroužila kolem planetky Vesta. Výzkum na oběžné dráze planetky Ceres sonda zahájila loni na jaře a pokračovat by v něm měla přinejmenším do konce letošního června.

Ceres má v průměru 950 kilometrů a je největším tělesem v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Od Země je tato planetka vzdálená asi pět miliard kilometrů.