Na půlmaraton míří tisícovka běžců

Centrum Pardubic bude v sobotu uzavřené. Vinařského půlmaratonu se zúčastní i vozíčkáři a bruslaři.

Patří mezi nejvýznamnější sportovní akce v Pardubicích. V České republice je druhým největším závodem svého druhu. Pardubický vinařský půlmaraton se v posledních letech dostal na tak vysokou úroveň, že ho znovu můžete najít v prestižním mezinárodním běžeckém kalendáři AIMS, ve společnosti takových akcí, jako je newyorský nebo londýnský maraton.
„Důležité pro budoucnost závodu bylo, že jsme ho před čtyřmi lety přemístili do centra města. Naposledy jsme trať měnili v loňském roce. Teď se běhá na sedmikilometrovém okruhu, který musí všichni absolvovat třikrát. Start bude opět před divadlem, cíl pak na Pernštýnském náměstí,“ říká jeden z organizátorů závodu Jan Rýdlo.
Loňský vítěz závodu, keňský vytrvalec Wilson Chebet, vytvořil rekord trati, kdy pouze o 49 sekund zůstal nad magickou hranicí jedné hodiny.
„V mužské kategorii tady tentokrát tolik černých běžců nebude, ale mladí Keňané mohou čas kolem jedné hodiny klidně atakovat. Jejich vynikající krajanky budou zase zárukou skvělé úrovně kategorie žen,“ vysvětluje Rýdlo.
Hlavním cílem organizátorů ale je přilákat na start co nejvíc rekreačních běžců. „Mým přáním je, aby se tentokrát na start postavila více než tisícovka závodníků,“ prohlásil ředitel půlmaratonu Oldřich Bujnoch.
Kdo si na jedenadvacetikilometrovou trať nevěří, může si vyzkoušet lidový běh na 2,2 kilometrů nebo okruh projet na kolečkových bruslích.
Lidé ve městě ovšem musí v sobotu počítat s řadou uzavírek a omezení. Týkat se budou motoristů i MHD. Platit začnou už v pět hodin ráno a budou trvat až do 19 hodin.