Nabídce nových bytů v Praze vládnou malometrážní, velké chybějí

V developerských projektech s 50 a více byty, které tvoří přes 80 % pražského trhu, bylo ke konci prvního čtvrtletí letošního roku nabízeno 6779 volných bytů. Jde o byty „na papíře“, ve výstavbě či dokončené. Více než tři pětiny tvoří malé byty o dispozicích 1+kk a hlavně 2+kk. Naopak velkých rodinných bytů 4+kk a větších je v současné pražské nabídce jen 10,55 %. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOSPOL.

„Velká nabídka menších bytů je jednoznačně pozůstatkem recese. Před dvěma či třemi roky, kdy byly prodeje nových bytů nejhorší, se v Praze prodávaly v podstatě jen malé byty. Samozřejmě proto, že byly cenově nejdostupnější. Developeři proto tento trend promítli do nově připravovaných projektů a původně větší byty často rozdělili na menší, které jsou na trhu dnes,“ míní generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL Evžen Korec.

Tímto jednoduchým „trikem“ ale podle Korce developeři zaspali dobu. „Dnes už je situace jiná, zákazník je daleko chytřejší a porovnává většinou konečné ceny za metr čtvereční,“ vysvětluje Korec. Rozdělením velkého bytu 4+kk za šest milionů korun na dva menší 2+kk po třech milionech si tak žádný developer podle něj prodejně nepomůže. „Naopak se z nich stanou další ležáky, protože psychologické hranice kupujících jsou jasné – za byt 1+kk dají maximálně 1,6 milionu korun a za 2+kk nejvýše 2,6 milionu Kč včetně DPH. Co je dražší, prodá se jen velmi těžko,“ vypočítává. „Naopak cenově dostupné byty 3+kk a 4+kk jdou již dnes v některých lokalitách na odbyt daleko lépe než garsonky,“ dodává.

Při srovnání podle fáze realizace se struktura nabídky meziročně téměř nezměnila. Nejvíce nabízených bytů je ve výstavbě, nejméně před zahájením stavby. Dlouhodobě neprodaných bytů mírně ubylo, když ke konci března jich bylo 1915. „Pokud bychom započítali i bytové projekty s méně než 50 byty, pravděpodobně se celkový počet ležáků bude pohybovat okolo 2,4 až 2,5 tisíce. Vzhledem k nevhodné struktuře nabídky z hlediska dispozic a stále nereálným očekáváním některých prodejců ale předpokládám, že v letošním roce celková zásoba ležáků opět o něco naroste,“ upozorňuje Korec.