Nadace Proměny Karla Komárka vyhlásila grantovou výzvu a rozdává 1 milion Kč

.

. Zdroj: Nadace Proměny Karla Komárka

Máte nápad, jak zvelebit nevyužité místo ve vašem městě? Může to být nové místo pro relaxaci, kulturu, či prostor, kde bude možné se setkávat. Přihlaste se do grantové výzvy a staňte se pro své okolí hrdinou.

Šanci má opravdu každý. Nová grantová výzva Nadace Proměny Karla Komárka má jediný cíl ­– pomoci vám se záměrem, který máte a který zpříjemní život lidem ve vašem městě. Výzva totiž cílí na proměny míst ve veřejném prostoru se zapojením místních komunit, tedy i na vás a vaše přátele.

O podporu mohou žádat neziskové organizace až do 31. 12. 2020 na www.promensvemesto.cz. Podpořeno může být až 6 iniciativ, které na svůj projekt mohou získat až 200 000 Kč.

O výzvě Proměň své město řekla programová ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka Petra Lepková Melingerová: „Chceme podpořit neziskové organizace, které mění své okolí a aktivně zapojují do proměny občany města. Podpoříme je v aktivní komunikaci směrem k veřejnosti, v oblasti fundraisingu, a pomůžeme jim v rámci projektového řízení. Budeme pro ně průvodci a poskytneme jim odborné zázemí pro jejich růst. Věříme, že v těchto projektech se skrývá potenciál pro větší a rozsáhlejší proměny. Aktivita místních iniciativ stála např. u proměny Jiráskova náměstí a klášterní zahrady v Plzni nebo Nábřeží řeky Loučné v Litomyšli, které nadace významně podpořila.“

Nadace Proměny Karla Komárka

Nadace Proměny Karla Komárka se v programu Proměň své město zaměřuje na dočasné i trvalé fyzické proměny veřejného prostoru a současně podporu lidí, kteří o ně usilují. Pomoc nadace tak směřuje nejen na samotnou proměnu, ale i vzdělávání a rozvoj dovedností aktivních občanů, kteří se vlastním přičiněním snaží změnit prostředí, v němž žijí. V programu Proměň své město si nadace klade za cíl podpořit nové metody a přístupy směřující k zapojení komunit, přispět k rozšíření povědomí o významu životního prostředí pro společnost a přinášet nové pohledy na veřejný prostor.

„Za 14 let naší činnosti jsme mezi příjemce naší podpory rozdělili částku 133 milionů korun. Lidem, kteří za podpořenými projekty stojí, jsme kromě finančního příspěvku poskytli odborné poradenství a oporu v jejich úsilí o změnu místa, kde žijí. Pomohli jsme s proměnou 6 městských parků a 17 zahrad mateřských škol po celé České republice a dále jsme podpořili 15 občanských iniciativ v jejich cestě za lepším životem ve městech. Moc se těšíme na to, až se budeme seznamovat s dalšími nápady, jak rozvíjet prostředí kolem nás, a realizovat nové projekty,“ uzavírá Petra Lepková Melingerová.