Nahradí Frejlach Maria Ličku? Proč ne

Vynikající hráč, který je ale často zraněný. Taková je vizitka Tomáše Frejlacha. Nová posila Baníku ovšem věří, že vše špatné už má za sebou.

V létě fotbalový Baník Ostrava získal osm nových hráčů. Mezi nimi byl i záložník Tomáš Frejlach, který přišel z Liberce a po vleklých zraněních, je ho provázely, chce opět navázat na časy, kdy patřil k nejlepším v lize. V Baníku se prosadil do základní sestavy a v zápase proti Slavii se poprvé zapsal mezi střelce. Jeho gól zajistil Baníku bod. „Gól jsem dal levačkou, i když jsem pravák. Na tréninku se ale snažím střílet oběma nohama a teď se to vyplatilo. I když při té brance mi hlavně dobře vyšel krok,“ vrátil se Frejlach k situaci, kdy poprvé v sezoně rozjásal Bazaly. V Ostravě se herně cítí dobře a mrzí ho jediná věc. „Zatím jsem docela spokojený s tím, co předvádím. Akorát mě mrzí, že jsme v úvodu ligy nezískali více bodů,“ prohlásil Frejlach. Konečně mě nic nebolí Čtyřiadvacetiletý fotbalista má za sebou špatné období. Dlouho měl potíže se zraněným kolenem a pak ho zase trápila třísla. Letos to zatím s rodákem z Čáslavi vypadá dobře. „Mám za sebou celou letní přípravu a po dlouhé době mě nic nebolí. Ale pauza byla pořádně dlouhá a ještě mám nějaké manko ve fyzičce,“ přiznal Frejlach. V přípravě patřil k nejlepším. Nastřílel tři branky a v Gambrinus lize se trefil jako první ze všech ostravských hráčů. Věří, že se dostává do formy z doby, kdy patřil k oporám Liberce. Na poslední sezonu v severočeském klubu ale nevzpomíná nejraději. „Někdo přišel s fámou, že mám vysokou smlouvu a navíc, že v ní mám zakotveno, že musím nastupovat pokaždé v základní sestavě. Netuším, kdo tohle mohl psát do novin,“ uvedl Frejlach. Fotbalista s číslem dvacet na zádech nastupuje na postu, který loňskou sezonu patřil Mariu Ličkovi. Ten byl tahounem týmu v minulé sezoně. Frejlacha to ale neznervózňuje. „Je fakt, že Mariovi sezona vyšla, ale každý jsme jiný hráč. Pro mě je důležité, že pravidelně hraju a nějaká srovnání neřeším,“ sdělil Frejlach. Čerstvá posila Baníku v zápasech rozehrávala většinu standardních situací na místo potrestaného Martina Lukeše. „Až se vrátí na hřiště, bude to kopat zase on. Standardky kope výborně. Jen doufám, že mě k tomu občas taky pustí,“ usmál se Frejlach.

Rosický z Kolína

Fotbalista s obrovským talentem má i výbornou techniku. Právě kvůli ní mu v minulosti, když hrál třetí ligu za Kolín, začali říkat Kolínský Rosický. „Párkrát jsem to zaslechl. ale to už je dávno. Tehdy mi bylo sedmnáct. Už je to pryč, ale kdyby se mi taky jednou podařilo prosadit se v zahraničí jako Tomášovi, bylo by to fajn. Musím být ale hlavně zdravý,“ přeje si Frejlach. Do velkého fotbalu nakoukl v Příbrami, kde fotbalem doslova dýchal. Nevynechal žádný zápas od žáčků po dorost. Na fotbale byl pořád. „Bylo to i tím, že jsem v Příbrami bydlel přímo na stadionu. A na kluky jsem se rád chodil dívat. V Baníku je to teď jiné. Nebydlím na tribuně po vzoru Matěje Vydry, který měl byt pár metrů od hřiště. Našel jsem si byt v centru Ostravy,“ řekl Frejlach.