Naleštěné plechy a silné motory. Mercedesy nadchly malé i velké

Majitelé vozů značky Mercedes-Benz se sjeli do Kolína. Po spanilé jízdě stroje zaplnily náměstí v Čáslavi. FOTOGALERIE

Někdo sbírá známky, jiný chodí na výlety či pečuje o záhonky. Lidé mají rozmanité koníčky. Náměstí Jana Žižky v Čáslavi patřilo v sobotu těm, kteří svůj život nerozlučně spojili s automobily značky Mercedes-Benz.

„Já si to už jinak nedovedu představit. Je to srdeční záležitost. V rodině jsme vždycky měli Mercedes. Tenhle už je několikátý,“ říkal jeden z organizátorů sobotního srazu Petr Vlach a postává u svého Mercedesu 220 SL.

Milovníci a majitelé aut vyrobených ve Stuttgartu se dopoledne sjeli v Kolíně a poté vyjeli do Čáslavi. Mnohdy historické kousky zaplnily takřka polovinu náměstí. „Je tady více než sto padesát aut, což je hodně,“ tvrdil spokojeně Vlach.

Sjezd v Kolíně je pro Mercedesy již tradicí. „Začali jsme někdy před patnácti lety a od té doby vždycky takhle na jaře otevíráme sezonu. Ale v Čáslavi jsme poprvé,“ říkal Vlach, který i s rodinou dorazil z Prahy.

V Čáslavi byly k vidění Mercedesy nejrůznějšího stáří. Od nových luxusních vozů až po veterány. Nejstarší kousek patřil Milanu Lämleinovi z Kolína. Elegantní limuzína pochází z roku 1939.

„Když jsem se při opravách dostal k původní barvě karosérie, byla písková. Takže tohle auto bylo vyrobeno pro německou armádu a posláno rovnou do války,“ říkal Lämlein.

V ostrém kontrastu s vozem, z nějž dýchá historie, je červený kabriolet 350 SL Leoše Jandy. Na první pohled sportovní vůz, který dokáže trhat asfalt. „Já už jsem ve stavu, že si jízdu vychutnávám. Jedu osmdesát a užívám si to. Přece nebudu dokazovat fabii, že jsem rychlejší,“ usmíval se Janda. „Ale pokud chci někoho předjet, stačí nepatrně šlápnout na plyn. Nebyl by to problém,“ dodal majitel vozu, který byl vyroben v roce 1972.

Nešlo ovšem jen o přehlídku, k autům odjakživa patří soutěžení. Účastníci sjezdu volili nejelegantnější vůz. Z vítězství se nakonec radoval Milan Sova a jeho Mercedes 190. V první desítce měl navíc dva další vozy.