Namíchali vášnivou sedmičku

Kuktusový fík

Kuktusový fík Zdroj: archiv autora, scom, CK Fische

Sedmička si objednala originální koktej. Podmínka je jediná, použít sedm ingrediencí. Ani víc, ani méně. Barmani, předveďte se!

Houba, beton nebo bavorák patří už k retro stylu, táborští barmani přijímají jiné objednávky. Vymyslet nový nápoj pro Sedmičku, to byl úkol pro tři z nich. Zadání dostali všichni stejné, umíchat specialitu ze sedmi ingrediencí.

„Každé tři dny jezdíme pro půl kila máty, děláme z ní koktejly i čaje,“ vysvětluje Žaneta Benešová z Recykle Caffe baru u Žižkova náměstí. Trend posledních sezon je prý všude stejný. Na dračku jde Mojito, ale i Cuba Libre nebo Daiquiri nejrůznějších příchutí.
„Baví nás připravovat koktejly, důležité je zdobení i barevnost. Člověk pije taky očima,“ usmívá se Žaneta, majitelka podniku.

Pro Sedmičku připravila lehký letní koktejl, ani moc sladký, ani kyselý, prostě akorát. Alkoholickým základem je vodka a bílý rum. „Na dvě deci koktejlu vymačkáme tak půlku citronu a půlku limetky,“ komentuje přípravu. Nápoj nazvaný Sedm statečných je na světě za pár minut.
„Zajít si na koktejl je pro lidi v Táboře něco podobného jako dát si šampaňské. Chodí ti, kteří mají čas posedět,“ vysvětluje Žaneta a servíruje jeden z koktejlů, který prý některým připomene i dovolenou u moře.

České míchané klasiky typu beton už dělá málokdy. „Tuhle na mě jeden kluk volal, že si dá Vodníkovo sperma, automaticky jsem kývla. Pak si říkám, co?“ směje se nad originálními názvy Benešová. Tenhle patřil zelené se smetanou do kávy.

Nejdokonalejší přípravu i provedení předvedli v koktejl baru U Dvou andělů na třídě 9. května. Nad „Růžovou Sedmičkou“, jak se originální koktejl v překladu jmenuje, přemýšlel barman Martin Bouška pár dní předem. Kombinace chutí i barev musí sedět. Dokonalé byly prý na třetí pokus.
Martin nejdřív nachladí ledem skleničku, ve které bude koktejl servírovat. Pak krájí ovoce na ozdoby. „Příprava chvíli trvá, hotový koktejl nemá dlouho stát, mohl by se zmixovat,“ vysvětluje základ, který by se mohli někteří jeho táborští kolegové přiučit. Za chvíli má nakrájený kaktusový fík, meloun, připravená je i sladká třešnička. „Mám rád, když je v koktejlu alespoň trochu cítit alkohol,“ popisuje a připravuje bílý rum. Ten doladí banánovým likérem i sirupem ze zelených banánů. „Každý je vlastně originál,“ říká a usazuje na sklenici speciálního Pink Seven ozdoby i mátu. Nový nápoj chce nechat v nabídce.

„Lidé dají na názvy. Pořád táhne Sex na pláži. Pro mě je to ale jen džus s vodkou,“ vysvětluje. Sedmdesát procent návštěvníků jsou prý ženy. „Chlapi častěji zůstanou u piva,“ uzavírá Bouška.
Nejpestřejší alkoholický koktejl namíchala barmanka v hotelu Nautilus. S nápadem zkombinovat stříbrnou tequilu, bílý rum a Martini Rosso přišel provozní restaurace Miroslav Šrámek.

„Koktejl musí mít vyváženou chuť, nesmí v něm nic příliš dominovat,“ vysvětluje. Do míchaných nápojů je podle něj nejlepší právě tequila nebo bílý rum. Bylinkovou zvláštnost pak dodá červené Martini. Zdejší koktejl s názvem Seven Passions, byl výsledkem akčního nápadu. I on by se mohl ocitnout v nápojovém lístku restaurace.