Našli jsme devátou planetu, tvrdí vědci. Slunce oběhne za deset tisíc let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NASA

Dvojice amerických vědců se domnívá, že našla novou, devátou planetu naší sluneční soustavy. Kolem Slunce prý těleso obíhá ve vzdálenosti dvacetkrát větší než Neptun, dosavadní oficiálně poslední planeta soustavy. Konstantin Batygin a Mike Brown z Kalifornského technologického institutu oznámili, že mají indicie o existenci vesmírného tělesa, které má zhruba desetinásobek hmotnosti naší Země a je 500krát těžší než Pluto.

Nová planeta Devět, jak zní její pracovní název, by mohla v pozici deváté planety sluneční soustavy nahradit Pluto, které bylo vyřazeno z kategorie planet v roce 2006 na astronomickém kongresu v Praze. Nyní je řazeno mezi trpasličí planety, které obíhají Slunce za dráhou Neptuna.

Údajná nová planeta je od Slunce tak daleko, že k jeho jednomu oběhnutí prý potřebuje 10 až 20 tisíc let. „Poprvé za více než 150 let máme nevyvratitelné důkazy, že dosavadní poznání naší sluneční soustavy je neúplné,“ řekl Batygin.

Oba vědci ale „svou“ planetu ještě neviděli. Své poznatky dosud opírají výlučně o matematické modely a počítačové simulace. Podle nich ale není sporu o tom, že jde o planetu. Brown dokonce Planetu Devět označil za „nejplanetovitější ze všech planet v celé sluneční soustavě“.