Návrhář Tom Ford zpět v Benátkách

Návrhář Tom Ford zpět v Benátkách

Návrhář Tom Ford zpět v Benátkách Zdroj: Profimedia.cz

Známý módní návrhář na italském filmovém festivalu po dramatu Single Man představil Noční zvířata. Do českých kin se novinka dostane 24. listopadu.

Teprve druhý celovečerní snímek natočil původně módní návrhář Tom Ford. Ale kvůli úspěchu Single Mana patřila jeho Noční zvířata k nejočekávanějším filmům 73. ročníku benátského festivalu. Příběh o bohaté, ale nešťastné galeristce Susan, jíž změní život román bývalého manžela Edwarda, stejně jako předchozí Single Man vychází z knihy, konkrétně z díla Austina Wrighta z roku 1993 Tony a Susan. „Udělal jsem v příběhu několik změn, například jsem ho přemístil do Texasu.

Potřeboval jsem místo, kde je ještě možné, že by nebyl mobilní signál. A taky Texas dobře znám,“ vysvětlil Ford, který je zároveň autorem scénáře. Ten hercům poslal vytištěný na červeném papíře, což zaujalo hlavně představitele exmanžela Jakea Gyllenhaala. „Kromě té barvy se mi líbila i metafora zlomeného srdce, odehraná v Edwardově knize s využitím všedního, náhodného násilí,“ dotkl se herec děsivého obsahu románu.

Susan si zahrála Amy Adamsová, která má v letošní benátské soutěži i sci-fi Příchozí. „Ze začátku jsem si k Susan nemohla najít cestu, neměla jsem ji ráda,“ uvedla herečka. „Líbil se mi ale její vývoj a jak poznává sama sebe,“ dodala. Někteří novináři Noční zvířata, která se do českých kin dostanou 24. listopadu, vnímají jako drama pomsty. Režisér s nimi ale nesouhlasí. „Spíš je to film o devastaci. Varovný příběh o tom, co se může stát, když necháte někoho milovaného odejít bez boje,“ myslí si Ford. Jake Gyllenhaal přitakává: „Edwardovi v jeho románu nejde o pomstu. Susan v něm sděluje: miloval jsem tě, oba jsme náš vztah promarnili, sbohem.“

Fordův druhý snímek se jeho ceněnému debutu příliš nepodobá, vizuálně je o dost chladnější. „Styl pro mě vždy určuje příběh. Nic tu tedy není samoúčelné,“ přesvědčoval režisér a módní návrhář novináře na tiskové konferenci po filmu.