Nebezpečně ladná capoeira

Nový seriál Sedmičky představí boleslavským rodičům deset různých sportů pro jejich děti

Capoeira v sobě mísí sportovní akrobatické prvky, tanec a hudbu. Ve výsledku je z toho netradičně pojetí boje. Naučit se jí je možné i v Mladé Boleslavi.
Capoeira pochází z Brazílie, ale kořeny má v Africe. Ze začátku se tancovalo a hrálo pouze na bubny, až později se přidal i zpěv.

Je pro každého

Capoeira spojuje sport i umění, a proto se stala v poslední době jednou z velmi oblíbených aktivit dospělých i dětí po celém světě. V Mladé Boleslavi má podle viceprezidenta České Asociace Capoeiry a držitele prvního mistrovského stupně Karla Popoviče šedesátičlennou základnu od šesti do třiačtyřiceti let.
Capoeira je sport vhodný skoro pro každého a lze ho přizpůsobit věku i kondici. Může se začít už od tří let, boleslavská capoeira přijímá nyní ale už jen děti starší patnácti let. „Velkým mýtem je, že člověk musí mít perfektní kondičku a musí být protažený,“ zdůrazňuje Popovič.
Brazilské bojové umění není plně kontaktní. Základem je, že se bojovník neustále pohybu- je. Pokud začnou s capoeirou už děti, mohou rozvíjet obratnost a gymnastické dovedenosti. Učí se ale také respektu ke starším a zvyšují si sebevědomí. „Určitým problémem mohou být potenciální zranění při akrobatických prvcích a u mladistvých bolesti pat způsobované opakovaným tvrdým kontaktem rostoucí patní kosti s tvrdou podložkou podlahy,“ uvedl primář ortopedicko-traumatologického oddělení boleslavské nemocnice Pavel Šedivý.

Tři tisíce ročně

Do začátku nepotřebují děti na tréninky žádné speciální oblečení nebo vybavení. Stačí jen tepláky a tričko. „Boty nejsou potřeba, cvičíme bosí,“ říká Popovič. Trénuje se dvakrát týdně hodinu. Děti roční tréninky přijdou na 3200 korun, dospělí zaplatí o dalších čtyři sta korun více. Boleslavští cvičí i pod vedením brazilského učitele a profesora Sandra Felixe dos Santose neboli Pacocy. Ten má ve Vídni školu a boleslavští patří také do vídeňské Asociace Vem Camará Capoeira.