Nedaleko Země proletí asteroid zvíci letadlové lodi

Asteroid 2005 YU55

Asteroid 2005 YU55 Zdroj: nasa.gov

Od zítřka až do čtvrtka 10. listopadu bude americká vesmírná agentura NASA bedlivě sledovat asteroid o velikosti letadlové lodi, který se v noci na středu přiblíží Zemi nejvíce za posledních 200 let – proletí ve vzdálenosti menší než Měsíc, přesně 324 800 kilometrů.

Asteroid s kódovým označením 2005 YU55 je pravidelným návštěvníkem Země (ale i Venuše a Marsu), ale takhle blízko naší planety neletěl nejméně 200 let. Příště se objeví v roce 2028. Nebeské těleso takové velikosti se však k Zemi natolik přiblížilo naposledy v roce 1976.

Asteroid bude pozorovat zařízení agentury Deep Space Network v kalifornském Goldstone a v den jeho největšího přiblížení se na něj zaměří radioteleskop v lokalitě Arecibo v Portoriku. Už záběry z tohoto teleskopu z loňského roku ukázaly, že asteroid má přibližně kulovitý tvar a asi jednou za osmnáct hodin se otočí kolem své osy. Jeho povrch je černější než uhlí.

NASA ujišťuje, že průlet asteroidu nebude mít žádný zaznamenatelný gravitační vliv na Zemi, který by se mohl jakkoli projevit na přílivu nebo na zemských tektonických deskách.