Nejbohatší Rus prodal akcie Facebooku za více než půl miliardy dolarů

Ruský miliardář Usmanov je nejbohatší člověk žijící v Británii

Ruský miliardář Usmanov je nejbohatší člověk žijící v Británii

Nejbohatší Rus Ališer Usmanov prostřednictvím své internetové společnosti Mail.ru Group prodal celý svůj podíl v sociální síti Facebook. Ruská firma prodala v průběhu července a srpna všech 14,2 milionu akcií, což je zhruba 0,6 procenta akciového kapitálu Facebooku v hodnotě 525 milionů dolarů.

Usmanov dokázal prodej cenných papírů největší sociální sítě světa dobře načasovat, uvádí web Patria.cz. Akcie Facebooku v poslední době rostly, aktuální cena se pohybuje kolem 41,78 dolaru za kus.

„Firma Mail.ru vydělala na prodeji akcií Facebooku více, než očekávala, a to díky tomu, že prodej neprovedla hned v květnu (v té době vypršela „lock-up period“, kdy investor nemůže akcie prodat - pozn.red.),“ uvedl Alexandr Vengranovič, analytik Otkritie Capital.

Zbavil se také podílů v Grouponu a Zyngy a naopak nakupoval Apple

Kromě Facebook se Usmanov zbavil svých podílů také ve společnostech Groupon a Zynga, uvedl deník The New York Times. Stále vlastní akcie Twitteru a čínské společnosti Alibaba Group. V dubnu nakoupil akcie Applu za 100 milionů dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Akcie Facebooku posílily díky mobilní reklamě o 78 procent za čtvrt roku

Jen za poslední tři měsíce posílily akcie Facebooku o bezmála 78 procent, na čemž má především podíl rostoucí poptávka po mobilní reklamě. Příjmy Facebooku z reklamy v mobilech ve druhém čtvrtletí stouply o 76 procent na 656 milionů USD. Reklama v telefonech se tak na celkových příjmech z reklamy v tomtéž období podílela 41 procenty, zatímco v prvním letošním kvartálu byl tento podíl třicetiprocentní.

Hodnota akcií Facebooku od vstupu společnosti na burzu.Hodnota akcií Facebooku od vstupu společnosti na burzu.Hodnota akcií Facebooku od vstupu společnosti na burzu. | YahooZdroj: Yahoo

Usmanov je v padesátce nejbohatších lidí světa

Hodnota Usmanova majetku podle magazínu Forbes činí aktuálně necelých 18 miliard dolarů, což ho řadí na 34. příčku nejbohatších lidí planety. Nejbohatším člověkem planety zůstává i nadále Carlos Slim Helú, hodnota jeho majetku přesahuje 73 miliard dolarů.

Facebook přináší sdílená alba, snímky do nich může nahrát až 50 lidí najednou