Nejchutnějším jablkem je Melrose, řekli degustátoři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody se podle výsledků čtvrteční degustace v Hořicích na Jičínsku překvapivě stala odrůda Melrose. V minulosti se tato starší odrůda obvykle umísťovala mezi desátým až 15. místem. O pořadí 44 hodnocených odrůd letos rozhodlo na 200 degustátorů.

Odrůda Melrose, která byla vyšlechtěna v USA křížením odrůd Jonathan a Red Delicious, degustátory nejvíce zaujala šťavnatostí a vůní. Jablka této odrůdy při kousnutí příjemně křupou. Vnějším vzhledem však moc atraktivní nejsou. Plody mají smutně červenou barvu. „Odrůda Melrose se nejvíce sázela zhruba před 20 lety, nyní je na ústupu. Její pěstování je složitější, například vyžaduje zakrslou podnož. Bez problémů není ani její skladování,“ řekl řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského z Holovous na Jičínsku.

Na druhém místě se v degustaci umístilo holovouskými výzkumníky nově vyšlechtěné jablko nazvané zatím HL 902. „Jde o hybrid, který ještě nemá ani jméno,“ uvedl Paprštein. Asi čtvrtina letos hodnocených vzorků patřila právě hybridům. Degustace totiž mají ukázat, jak populace reaguje na nové odrůdy a jak si tyto hybridy po stránce chuti stojí v porovnání se zavedenými odrůdami. Třetí místo v degustaci zaujala v Holovousích vyšlechtěná odrůda Berta.

V obchodní síti silně zastoupené tradiční odrůdy Rubín, Golden Delicious, Idared či Granny Smith degustátory letos nijak výrazně nezaujaly. Nejlépe se z nich umístil Rubín,a to na 14. místě. Golden Delicious byl 29., Idared 39. a Granny Smith zaujal 42. pozici. „U Granny Smith její umístění ovlivnilo to, že ještě není v takzvané konzumní zralosti,“ vysvětlil Paprštein.

Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka. Degustátoři tak hodnotili vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka.