Nejdražší iPhone nesplní očekávání, tvrdí analytici. Akcie Applu klesají

iphone x

iphone x Zdroj: Reuters

iphone x
iphone x
iphone x
iphone x
5
Fotogalerie

IPhone X si kladl za cíl oživit prodeje mobilních zařízení Applu. I přes prudkou vánoční nákupní horečku však analytici odhadují, že revoluční zařízení nebude tak úspěšné, jak Apple odhadoval. Podobně reaguje na situaci i trh, akcie firmy v posledních dnech klesají. 

Nový iPhone X představil Apple v polovině září a stal se tak prvním zbrusu novým modelem od představení předchůdce s označením 6 v roce 2014. Kromě mnoha softwarových i hardwarových vylepšení se dočkal také rekordní ceny, která v Česku začíná téměř na třiceti tisících korunách. Už ta v minulých měsících vytvářela obavy o tom, zda není i pro věrné fanoušky značky příliš vysoká.

Přijetí novinky bylo v prvních týdnech ze strany zákazníků vřelé, a to především v Číně. Analytici však předpokládají, že trh se novým modelem již nasytil a nejdražší model tak nesplní očekávání akcionářů.

Například poradenská společnost Sinolink Securites nyní očekává, že v prvním kvartálu příštího roku se pro iPhone X rozhodne přibližně 35 milionů lidí, což je o deset milionů méně, než naznačovaly předchozí analýzy. Ještě nižší je odhad analytiků z JL Warren Capital, který vidí prodejní potenciál pro začátek roku 2018 někde na hranici 25 milionů, tedy asi polovině odhadů Applu.

Anketa
Uvažovali byste o nákupu telefonu za více než třicet tisíc korun?
Ano
Ne

Kromě čtyřprocentního poklesu akcií Applu na odhady analytiků doplatily také společnosti, které pro Apple vyrábějí součástky do telefonů. Výrobce fotoaparátových čoček Genius Electronic Optical zažil jedenáctiprocentní pád.

K pesimistickým predikcím se přitom analytici uchýlili i přesto, že Apple zažil v uplynulých týdnech rekordní nákupní horečku. V posledním kvartálu americká společnost prodala více než 90 milionů iPhonů, tedy více než kdy jindy.