Nejlepší restaurací světa je potřetí v řadě kodaňská Noma

Již třetí rok po sobě je nejlepší restaurací na světě Noma, kterou v dánském hlavním městě Kodani vede šéfkuchař Rene Redzepi. V žebříčku britského časopisu Restaurant Magazine, který dnes vyhlásil 50 nejlepších restaurantů na světě, si dobře stojí i španělské podniky.

Pořadí určuje přes 800 šéfkuchařů, restauratérů a novinářů. Nezměnilo se ani pořadí na druhém a třetím místě, které patří španělským podnikům. Druhý je El Celler de Can Roca z Girony nedaleko Barcelony, třetí Mugaritz ve městě Errenteria u San Sebastiánu. Čtvrtá je restaurace D.O.M. v Sao Paolu v Brazílii.

Prvních deset restaurací žebříčku:

Umístění (letos/loni) Restaurace Město/země
1/1 Noma Kodaň/Dánsko
2/2 El Celler de Can Roca Girona/Španělsko
3/3 Mugaritz San Sebastián/Španělsko
4/7 D.O.M. Sao Paulo/Brazílie
5/4 Osteria Francescana Modena/Itálie
6/10 Per Se New York/USA
7/6 Alinea Chicago/USA
8/8 Arzak San Sebastián/Španělsko
9/poprvé v žebřícku Dinner by Heston Blumenthal Londýn/Velká Británie
10/24 Eleven Madison Park New York/USA

Zdroj: Restaurant Magazine Časopis Restaurant Magazine uvádí, že Redzepi se soustředí na domácí suroviny včetně šneků, trnek a nezralých švestek. Noma byla otevřena v roce 2004 a podle magazínu změnila pohled na severskou kuchyni. Sama zpracovává maso, včetně uzení, sušení a nasolování. Stejně tak má vlastní octy z ovoce i destiláty. Zaměřuje se víc na pivo, než na víno. Podle francouzského Michelinova průvodce má dvě ze tří možných hvězd.

V žebříčku mají Spojené státy osm restaurací, z toho tři v první desítce. Španělsko má v první desítce také tři podniky a celkem pět. Francie je zastoupena sedmi restauracemi, nejvýše je na 12. příčce pařížský L'Atelier Joela Robluchona.