Nejlepší zmrzlina je v Nádražní

Sedmička testovala kvalitu zmrzliny v hradišťských cukrárnách.

Nejlepší zmrzlina v centru Uherského Hradiště? Podle testu týdeníku Sedmička je to čokoládová z Františkánské ulice a stracciatella z Nádražní ulice. Testovací tým ochutnával mražené pochoutky v hradišťských cukrárnách a vybral tři nejlepší. Hlavní slovo měla Věra Matušková, která na střední průmyslové a hotelové škole vyučuje budoucí cukráře.

V cukrárně v Nádražní ulici vyzkoušel testovací tým kopečkovou stracciatellu a ostružinovou. „Na první pohled není vzhled ideální, kopeček není hladký, zmrzlina různě trčí ven. Na druhou stranu je jasné, že je jí tím pádem větší množství,“ hodnotí Matušková. Na ostružinové zmrzlině jí vadí nevýrazná barva a nevyvážená chuť. Je hodně kyselá. Naopak stracciatella chutná výborně. Budoucí cukrářka Štěpánka Droščáková, která byla také v testovacím týmu, ale upozorňuje, že prodavačka nemá ochranné rukavice. „To je základní chyba, které se nesmí prodejci dopouštět,“ dodává Matušková.

Ve stánku v Prostřední ulici už prodavač rukavice má. Točená vanilkovo-čokoládová zmrzlina se trochu roztéká, tvar také nemá ideální a v čokoládové jsou cítit hrudky. „Jsou v ní proto, že ji prodejce špatně zmrazil. Čokoládová chutná spíše jako nugátová, kakaa v ní moc není, naopak cukru a tuku ano,“ vysvětluje Matušková. Nejhorší je jablková zmrzlina, která je příliš kyselá.

Další testovanou prodejnou je nedávno otevřená cukrárna ve Františkánské ulici. „Karamelová zmrzlina má špatnou chuť i barvu. Spíš připomíná vanilkovou,“ hodnotí testovací tým. Nepovedla se ani meruňková, která má nevýraznou chuť a jsou v ní kousky ledu. Na kopečcích zmrzliny je také vidět voda z dávkovacích kleští, které předtím prodavačka opláchla. Naopak teplotu hodnotí Matušková jako předpisovou.