Nejprodávanější mobilní platformy v Česku? Windows Phone se dostal na druhé místo za Android

Nokia Lumia 925 s operačním systémem Windows Phone.

Nokia Lumia 925 s operačním systémem Windows Phone. Zdroj: nokia.com

Operační systém Windows Phone je za první a druhé čtvrtletí letošního roku nejrychleji rostoucí a zároveň druhou nejprodávanější mobilní platformou na českém trhu. Vyplývá to ze zprávy analytické společnosti IDC. Na prvním místě je Android.

Podíl operačních systémů na českém trhu se za první a druhé čtvrtletí roku 2013 změnil. Jedničkou sice zůstává i nadále Android, na druhé místo se ale dotáhl systém Windows Phone, který tak vyhodil z druhé příčky iOS. Celkový podíl Windows Phone je 13,7 procenta na celkovém počtu prodaných zařízení.

Microsoft podle zprávy vidí úspěch za rozšiřujícím se portfoliem Windows Phone telefonů. Ty zahranují jak levné modely, jako je Nokia Lumia 520, 630 nebo HTC 8S nebo Huawei Ascend W1, tak dražší zařízení jako Nokia Lumia 1020 nebo Lumia 925.

Prospěšnost spojení Nokie a Microsoftu se teprve ukáže

„Nadcházející akvizice divize zařízení a služeb Nokie společností Microsoft ukáže, jestli se novým zařízením s Windows Phone, která přijdou na trh v následujících několika měsících, podaří udržet dynamiku tohoto trendu,“ řekl Simon Baker, programový manažer z IDC.

„Velice nás těší zájem, jehož se dostává zařízením našich partnerů s operačním systémem Windows Phone. Dostat se na druhou příčku v počtu prodaných zařízení patřilo k našim cílům pro tento rok a jsme rádi, že jsme jej dosáhli již tak brzy,“ prohlásil René Keyzlar, Partner Account Manager pro operátory v oblasti střední a východní Evropy ve společnosti Microsoft.

Jan Sedlák: Nový Microsoft