Nejsme ve Švýcarsku: nezamčené kolo zmizí i za čtyři minuty

Kdybychom byli poctivější, žilo by se nám pohodlněji a i slogan ZENu o krásném životě by zněl lépe. Život má, bohužel, své pihy na kráse, jednou z nich jsou třeba krádeže jízdních kol. Jak zjistila ve svém průzkumu Česká pojišťovna, nezabezpečené jízdní kolo ukradnou zloději v průměru za necelé dvě hodiny.

Pojišťovna umístila poblíž center 14 měst ČR nezabezpečené jízdní kolo. Nejrychleji „zmizelo“ jízdní kolo v Hradci Králové, a to za pouhé čtyři minuty. Naopak v Českých Budějovicích, Jihlavě a Pardubicích zůstalo kolo bez povšimnutí

Česká pojišťovna umístila nezabezpečené jízdní kolo ve 14 vybraných městech v rámci projektu Bez kola. Cílem projektu je formou nadsázky poukázat na stále se zvyšující počet krádeží kol a také upozornit na možnosti jejich pojištění. Po celou dobu kola sledovala skrytá kamera, jejíž reálné záběry z místa činu je možné získat na adrese www.bezkola.cz. Zároveň s kamerou pak stopky měřily, za jak dlouho bude kolo ukradeno.

Zatímco ve většině ostatních měst lidé na kola reagovali minimálně pohledy či hlasitým komentováním situace, v Českých Budějovicích či Jihlavě odložené kolo žádné zvláštní emoce podle pojišťovny nevyvolalo. V Pardubicích pak kolo upoutalo pozornost zaměstnance pošty, ale prý pouze proto, že mu stálo v cestě při vybírání schránky.

Spontánní „akce“ v Hradci

„Zatímco u celé řady jiných měst bylo možné před samotnou krádeží sledovat jisté plánování nebo váhání, v Hradci Králové se jednalo o rychlou a spontánní akci. Muž, který šel okolo, si všiml nezamčeného kola, jednoduše ho vzal a odjel na něm,“ uvedl Jan Marek z České pojišťovny.

Další unikátní situace pak vznikla v Brně. Tam zdánlivě opuštěné kolo zaujalo skupinu dětí a jedno z nich povzbuzované druhým se nakonec kola „ujalo“. „Z celé situace přitom bylo zřejmé, že si uvědomují vážnost svého jednání,“ uvedl Marek.

Organizovaně pak bylo kolo ukradeno v Karlových Varech či Plzni. V obou městech se kol zmocnily organizované skupinky, které před samotným činem důkladně prozkoumaly jak samotné kolo, tak jeho okolí.

Loni řešila policie na území ČR téměř 8000 krádeží kol. Pojišťovna k tomu uvedla, že téměř 90 procent lidí vůbec netuší, zda a jak si lze kolo pojistit.

Tři neukradená kola věnuje Česká pojišťovna na dobročinné účely.

Města a časy, za které nezajistěná kola zmizela

České Budějovice kolo nebylo ukradeno
Jihlava kolo nebylo ukradeno
Pardubice kolo nebylo ukradeno
Hradec Králové 4 minuty
Brno 26 minut
Liberec 41 minut
Ostrava 52 minut
Praha 1 hodina
Kladno 1 hodina 18 minut
Zlín 1 hodina 46 minut
Karlovy Vary 2 hodiny 25 minut
Ústí nad Labem 3 hodiny 20 minut
Plzeň 4 hodiny 45 minut
Olomouc 4 hodiny 55 minut