Největší festival přežije. Ale co další?

Město filmových festivalů bude možná o jeden festival chudší. Díky „podpoře“ města studentský Fresh Film Fest zvažuje, co dál.

Nejlépe se daří největšímu karlovarskému festivalu. Prezidentu karlovarského festivalu Jiřímu Bartoškovi se podařilo zajistit významnou část rozpočtu filmové akce na čtyři roky dopředu. Pořádající společnost Film Servis Festival Karlovy Vary uzavřela smlouvu s elektrárenským gigantem ČEZ na období 2011 až 2014. „Částka zní dvaadvacet milionů za rok,“ potvrdil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Celkem tak festival dostane osmaosmdesát milionů korun. „Opět půjde o největší partnerský kontrakt MFF Karlovy Vary,“ doplnil výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. Výše ročního příspěvku ČEZ je podobná jako v předchozích obdobích. Firma sponzoruje mezinárodní filmový festival od roku 2001. Jen v letech 2008 až 2010 mu poslala na konto celkem šedesát milionů korun. Na oplátku ČEZ získává pozici generálního partnera a s ním spojenou výraznou přítomnost na festivalu.
Rozpočet festivalu se v posledních letech pohybuje mezi 120 až 130 miliony korun ročně. Loni čtvrtinu rozpočtu hradilo ministerstvo kultury, desetinu pak Karlovarský kraj spolu s lázeňským městem. Zbylá částka přišla celkem od dvaceti sponzorů. Podobně by model financování a výše rozpočtu měly být podle Muchy nastaveny i letošní rok. Město dává letos Nadaci Film Festival 6,4 milionu korun.

Zůstane Fresh Film Fest?

„Karlovy Vary jsou vlastně městem filmových festivalů,“ řekl loni při zahájení Tourfilmu primátor Werner Hauptmann. Vedle „velkého“ festivalu a Tourfilmu zmínil i mezinárodní festival studentských filmů Fresh Film Fest. Ten se loni uskutečnil v Karlových Varech již pošesté.
Zda bude i sedmý ročník ve Varech, je nejisté. Festival dostal v minulosti od města několikrát kolem milionu korun. V posledních dvou letech ale i tato podpora kolísala a ředitel festivalu Martin Pošta upozorňoval, že při jejím dalším snížení nevylučuje možnost, že se festival přesune do vstřícnějšího města. Letos na Fresh Film Fest Vary dávají půl milionu korun. Pro festival částku v podstatě likvidační.
„Je to velmi málo a my teď zvažujeme, co s festivalem dál. V tuto chvíli nechci situaci nijak dál komentovat,“ uvedl Pošta.