„Největší masakr dat v historii.“ Kim Dotcom sepsul výmaz Megauploadu

Kim Schmitz alias Kim Dotcom

Kim Schmitz alias Kim Dotcom Zdroj: profimedia.cz

Kim Schmitz alias Kim Dotcom, zakladatel někdejšího největšího serveru pro sdílení dat na internetu Megaupload, ostře vystoupil proti výmazu soukromých dat z úložiště. Nazval ho „největším masakrem dat v historii internetu“. Nizozemská firma v únoru smazala obsah 630 serverů provozovaných Megauploadem, na kterých byly i soukromé fotky, videa a dokumenty. Provoz Megauploadu byl zablokován poté, co USA obvinily Dotcoma z porušování autorských práv, praní špinavých peněz a z vydírání.

Firma LeaseWeb vymazala data z Megauploadu zhruba rok poté, co byl server odstaven. „Naši právníci opakovaně žádali LeaseWeb, aby nemazal obsah serverů Megauploadu, dokud není případ ve Spojených státech soudně dořešen,“ postěžoval si na Twitteru Kim Dotcom. „Nebyli jsme ani varování předem,“ dodal s tím, že ho ztráta dat dohnala k slzám.

LeaseWeb vysvětluje, že musel udržovat chod serverů Megauploadu, poté co byly odříznuty, na vlastní náklady. Po roce, co byly neaktivní, se proto rozhodl jejich obsah smazat.

Smazané servery tvoří ale pouze zlomek sítě, kterou si Megaupload pronajímal napříč celým světem, uvádí agentura Reuters. Kromě soukromých fotek či videí byl Megaupload proslulou databází pirátských kopií filmů a hudby. Americké organizace zabývající se internetovými právy ale dále bojují za to, aby klienti Megauploadu měli možnost dostat se ke svým privátním souborům, které neporušují autorská práva.

Osmatřicetiletý Kim Dotcom je německého původu, ale od roku 2010 má trvalé povolení k pobytu na Novém Zélandu. Novozélandská policie ho začátkem roku 2012 spolu se třemi kolegy zadržela na žádost amerických úřadů, krátce nato byl však Dotcom propuštěn do domácího vězení, zatímco soud neustále odkládá slyšení o jeho vydání do USA.

USA usilují o Schmitzovo vydání, protože server Megaupload podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitzovi právníci s tím nesouhlasí a tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat.

Luxusní megasvět kyberpadoucha Kima Dotcoma se zhroutil