Největší (pseudo) vědecké omyly roku 2011

Boty na podpatku

Boty na podpatku

Organizace Sense About Science (SAS) se rozhodla vyhlásit vítěze „soutěže“ o největší vědecké omyly roku 2011. Největší nesmysly podle ní prohlásila televizní celebrita Nicole „Snooki“ Polizziová, americká republikánská kongresmenka Michelle Bachmannová, zpěvačka Suzi Quatro či designér bot Christian Louboutin. O netradiční anketě informuje server Sme.sk s tím, že cílem celého počinu je pomoci lidem rozlišovat opravdovou vědu od pseudovědy.

Nesmysl č. 1: Všechny nemoci mají původ v tlustém střevě

„Často mě bolívalo v krku. Pak mi ale jedna z mých sester poradila, že všechny problémy mají svůj původ ve tlustém střevě. Každý den jsem proto užívala prášek na pročištění střeva pila džus. Výsledek se dostavil a můj zdravotní stav se zlepšil,“ uvedla pro deník Daily Mail zpěvačka Quatro.

Podle odborníků je tento léčebný postup naprostým nesmyslem. „Bolest krku nemá svůj původ v tlustém střevě. Způsobují ji viry, které se do organismu dostanou přes sliznice nosu a úst,“ uvedla věci na pravou míru lékařka Melita Gordonová s tím, že ony prášky na pročištění střev jsou sice dobré, ale v tomto případě absolutně neúčinné.

Nesmysl č. 2: Očkování proti rakovině děložního krčku může vést k retardaci

To kongresmence Bachmannové se podařil husarský kousek přímo v televizi. V jedné divácké show vyprávěla příběh o dívce, které se po běžném očkování proti rakovině děložního hrdla poškodil mozek a holčička se stala retardovanou.

Tento televizní „hoax“ však lékaři považují za poměrně nebezpečný. Bachmannová mohla totiž negativně ovlivnit názory mladých dívek a nechtěně jim tak uškodit. „V době, kdy celebrity a politici mnohdy určují životní styl, musíme klást důraz na opravdovou vědu a důkazy,“ upozornila ředitelka SAS Tracey Brownová.

Nesmysl č. 3: Slanost světových oceánů prý způsobuje sperma mořských savců

Další nesmysl vyšel z úst Nicole Polizziové, známé jako „Snooki“ z reality show Jersey Shore. Ta velmi zapáleně vysvětlovala, proč je moře slané. „Nemám ráda pláže a nenávidím žraloky. Ve vodě je všude jejich semeno a semeno velryb. Proto je oceán slaný,“ uvedla.

Oceánograf Simon Boxall však nad touto dedukcí pouze kroutil hlavou. Aby byl oceán slaný od spermatu, musely by ho prý mořští savci a paryby produkovat obrovské množství. Což nedělají.

Nesmysl č. 4: O orgasmus se údajně postarají boty na podpatku

O rozruch se také postaral muž, jenž se stará o design nových bot Christian Louboutin. Přišel s teorií, proč vysoké podpatky vyvolávají sexuální asociace. „Klenba nohy je přesně v té poloze, jako při orgasmu. Když si obujete boty na podpatku, je tedy možné, že zažijete orgasmus,“ tvrdí.

Jeho výroky pak podle Sme.sk musel krotit a uvádět na pravou míru sexuolog Kevin Wylie, který poukázal na to, že v tomto případě je nutné rozeznat příčinu a následek. To, že je noha v nějaké konkrétní poloze k orgasmu podle něj nemůže vést.