Nekonvenční thriller zaujme absencí sexuality

Lee Child

Lee Child Zdroj: Profimedia.cz

Náboj ráže .50 byl vystřelen z neuvěřitelné vzdálenosti 1273 metrů. Porušil neprůstřelné sklo. Útočník mířil na francouzského prezidenta. Summit G8 v Londýně se má konat zanedlouho. Jediný, kdo může snipera s českými kořeny vypátrat a dopadnout a zabránit jeho možnému útoku na čelné politiky největších ekonomik světa, je bývalý vojenský policista, 195 centimetrů vysoký a 110 kilo vážící Jack Reacher.

Úspornými větami v ich formě líčí britský spisovatel Jim Grant, známější pod pseudonymem Lee Child, honbu za ostřelovačem, kdy hlavní protagonista systematicky a s matematickou přesností analyzuje možný pohyb protivníka včetně jeho napojení na místní gangy, jež mu poskytují ochranu. Ačkoli jej doprovází atraktivní společnice přidělená CIA, nepadne ze strany Reachera jediný náznak jakékoli erotické narážky. Oproti tradičním detektivkám, kde nesmí vztah s opačným pohlavím ústředního hrdiny chybět a bývá vylíčen v často expresivních barvách, zde se nesetkáme s jediným náznakem sexuality, byť jen v myšlenkách. Osobní je naopak zájem dostat nepřítele na lopatky.

Lee Child, PomstaLee Child, Pomsta

Kniha má švih a spád a je další z řady oblíbených románů s majorem ve výslužbě Jackem Reacherem. Autor za své knihy psané ve stylu komerčních amerických thrillerů získal několik literárních cen. Jeho román Výstřel byl v roce 2012 uveden na filmová plátna s Tomem Cruisem v hlavní roli. Aktuální Pomsta dokazuje, že žánrové ceny i filmové adaptace mají smysl.

Lee Child: Pomsta
Nakladatelství: BB art, 2015
Překlad: Iva Harrisová
Hodnocení: 70 %