Nemocnice je na pandemii připravená

Mexická chřipka je už i v Opavě. Dalším impulsem k jejímu šíření může být začátek školy.

Začátkem srpna ohlásila Slezská nemocnice v Opavě první dva případy mexické chřipky. Na infekční oddělení přišla s podezřením nejprve jednatřicetiletá žena, která trávila dovolenou na řeckém ostrově Zakynthos, a poté devatenáctiletý muž, jenž přijel ze španělské Ibizy. Podle primáře infekčního oddělení Petra Kümpela více o šíření nové chřipky ukážou další týdny, například začátek školního roku.

Jak jsou na tom první dva nemocní mexickou chřipkou?
Už jsou zdraví. Nemoc měla lehký průběh a nemuseli zůstat v nemocnici. Naštěstí má mexická chřipka u většiny pacientů v České republice lehký průběh.

Má nová chřipka příznaky, podle kterých poznáte, že nejde o běžnou chřipku?
Ne, prokáží ji až krevní testy. Orientujeme se hlavně podle toho, jestli se pacient pohyboval na letištích, jestli byl v oblasti, kde se chřipka rozšířila a podobně. To je ale jen dočasné, až se začne šířit u nás, už to tak nepůjde.

Takže je možné, že ji někdo doma vyležel jako běžnou chřipku?
Ano, je to možné. Nemusíme vědět o všech případech.

Jak se při vyšetření pacientů chrání personál nemocnice, aby se chřipka dál nešířila?
To je velký problém, vakcína proti mexické chřipce zatím není. Spoléháme na ústní roušky, které zachytí devadesát až pětadevadesát procent nákazy. Roušky jsou v tomto případě užitečné i mezi běžnými lidmi. V Asii, například v Japonsku nebo Thajsku, je lidé nosí na ulici, v letadlech, obchodech jsou běžně dostupné. V Thajsku jsou dokonce módní salony roušek, kde je mají v různých barvách nebo s potiskem. Tam je povědomí lidí a vliv médií vyšší, za roušku se nikdo nestydí. Mělo by to tak fungovat i u nás. Pokud má člověk známky chřipky, měl by chránit okolí.

Má smysl se před očekávanou podzimní pandemií mexické chřipky očkovat proti běžné chřipce?
Běžné očkování proti mexické chřipce pravděpodoně nebude fungovat. Ale smysl to má. Předpokládá se, že na podzim se rozšíří oba viry, běžný i mexický. Člověk, oslabený jedním virem, bude díky očkování chráněný před tím druhým. Otázkou je, zda bude dostatek vakcíny. Výrobci plánují její množství podle spotřeby z předchozího roku, proto jí může být málo. Je to zákon trhu, nikdo nevyrábí více zboží, než o kolik je zájem.

Kdy se mají lidé naočkovat?
Sezona chřipky na severní polokouli bývá od října do dubna. Je dobré se očkovat na jejím začátku. V září, v říjnu. Největší význam to má pro seniory a lidi s plicním a srdečním onemocněním.

Kdy se mexická chřipka začne šířit i mezi českou populací?
Neznámou je pro nás začátek školního roku. V dětském kolektivu se viry snadno šíří, školáci je mohou přinést domů a onemocní dospělí, případně prarodiče, pro které je chřipka největší zátěží. Uvidíme, co udělá školní rok.

Slezská nemocnice jako jedno z pěti pracovišť v republice testovala vakcínu proti ptačí chřipce. Co vakcína proti té mexické?
Vakcína proti ptačí chřipce se ukázala jako zcela bezpečná a předpokládáme, že bychom mohli mít v rámci klinických studií jako jedno z prvních pracovišť přístup i k vakcíně proti novému kmenu chřipky.

Je nemocnice připravená na pandemii?
Jsme připravení, pandemický plán jsme měli už v době ptačí chřipky. Pokud by k ní došlo, kromě našeho infekčního oddělení postupně uvolníme další prostory, až například po chirurgický pavilon. Plánujeme centrální příjem s velmi rychlým vyšetřováním a přijímáním pacientů, s důslednou ochranou ostatních pacientů před případnou infekcí a s maximální ochranou ošetřujícího personálu.