Nemocnice utratí miliony

Mladoboleslavští lékaři budou mít moderní přístroje a vylepšený areál.

Gynekologové a chirurgové začnou brzy operovat pomocí dvou nových laparoskopických věží. Pacienti se mohou těšit také na sonografy, mamograf a gamakameru.
Vedení nemocnice vyčerpá dotaci, kterou získalo loni z Evropské unie. Za přístroje utratí šedesát milionů korun.
Dva miliony bude stát zařízení, které umožňuje nitrooční operace sítnice a sklivce. „Ty u nás zatím neprovádíme,“ říká ředitel nemocnice Ladislav Horák. Primář očního oddělení Zdeněk Mazal připomněl, že v minulosti zadní část oka operovali, ale přestali. „Vývoj šel dopředu a bez nového přístroje bychom nedělali výkony moderním způsobem,“ tvrdí Mazal. Pacienty s onemocněním jako je odchlípnutí sítnice, nebo krvácení do sklivce dříve posílali na pražské kliniky. To už teď nebude nutné. Do nemocnice bude z počátku jezdit operovat oční chirurg z Prahy. „Od něj se budeme učit operovat zadní část oka pomocí nového přístroje,“ říká o novince Mazal.
Nemocnice bude mít od poloviny letních prázdnin také nový litotryptor, přístroj na mimotělní drcení močových kamenů rázovou vlnou. Vymění ho za sedmnáct let starý.
Největší změnou bude podle ředitele zahájení výstavby budov a oprav areálu. Úpravy vyjdou na 650 milionů. Ještě letos nechá vedení Klaudiánovy nemocnice opravit transfuzní stanici tak, aby byla pro dárce krve komfortnější. „Uvědomujeme si, jak moc jsou pro nás důležití dárci, kteří k nám docházejí pravidelně. Nemocnice se bez nich neobejde. Proto chceme částečně opravit transfuzní stanici, a zlepšit tak prostředí, do kterého dárci přicházejí,“ řekl Horák.
O krok lepší to bude už na konci léta také na gynekologicko-porodnickém oddělení, kde začala celková přestavba koupelen. „Budova nám, bohužel, neumožňuje umístit sociální zařízení přímo na jednotlivé pokoje. Můžeme je alespoň zmodernizovat. Doufám, že tyto úpravy pacientky ocení,“ dodal ředitel Horák.

Tři nové pavilony za 650 milionů

interna: urgentní příjem a gynekologicko-porodnické oddělení
šestipodlažní parkovací dům
administrativní budova