Není pohár jako pohár

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Betfair

Dlouhou dobu se pražské Spartě nedařilo skloubit dvě soutěže – domácí a evropské poháry. Nehledě na to, jestli sparťané hráli Ligu mistrů, Pohár UEFA nebo Evropskou ligu v kombinaci s pohárem ČMFS, Ondrášovka Cupem nebo Pohárem České Pošty.

Železné pohárové pravidlo Sparty

Podívejme se nyní zpátky do historie. Statistiky jasně říkají, že od poslední účasti letenských v Lize mistrů, tedy od sezony 2003/2004, zkrátka neuměli přežít zimní přestávku v obou soutěžích zároveň. Až pod koučem Vítězslavem Lavičkou se zdá, že se Spartě blýská na lepší časy.

Osmifinále ligy mistrů. Domácí pohár nad hlavou. A pak útlum

Naposledy sparťané zůstali v českém i evropském poháru až do jarní půlsezóny ve fenomenální sezóně 2003/2004, kdy se pod vedením Jiřího Kotrby dokázala kvalifikovat do Ligy Mistrů. Sestava, ve které tenkrát figurovali například Tomáš Hübschman, Karel Poborský nebo Libor Sionko, dokázala doma porazit Besiktas Istanbul a římské Lazio, uhrála bod na stadionu Chelsea Stamford Bridge a italském Stadio Olimpico.

Osm bodů stačilo na postup do osmifinále, kde Spartu zastavilo až milánské AC, které obhajovalo prvenství v soutěži z předešlé sezóny.

V české nejvyšší soutěži se v sezóně 2003/2004 Sparta umístila na stříbrné příčce za rivalem z Ostravy. Hořkost trošku přebilo vítězství v Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Od té doby se Spartě nepovedlo zkoordinovat přezimování v domácí pohárové soutěži a evropských pohárech (Liga mistrů, Pohár UEFA, Evropská liga) zároveň.

Tuto sérii sparťané utnuli až letos. Osmifinále s Jihlavou sice nerozehráli zrovna šťastně – remizovali 2:2, ale jen v prvním poločase mohli dostat takříkajíc „pěkně naklepáno“. Na odvetu se můžeme těšit 6. března 2013. Ať už tým kapitána Marka Matějovského Vysočinu porazí nebo ne, může si alespoň oddychnout, že zlomil pekelně dlouho trvající sérii…