Netflix u nás nabízí cenný dokument o boji s kartely

Cartel Land

Cartel Land Zdroj: our time projects

Dokument nominovaný na Oscara zachycuje podivné ozbrojené skupinky, které na obou stranách americkomexické hranice bojují s drogovými kartely.

Je téměř neuvěřitelné, k čemu všemu se dokumentarista Matthew Heineman a jeho štáb dostal, když zkoumal současný stav drogových kartelů v Mexiku.

Výsledkem je snímek Cartel Land, který loni získal několik cen na festivalu Sundance a letos bojuje o Oscara pro nejlepší celovečerní dokument. V soutěži, jíž zdánlivě dominuje fascinující portrét Amy Winehouse, navíc vůbec není bez šance. Cartel Land je nyní v nabídce videotéky Netflix, stejně jako další dva dokumenty v oscarové soutěži What Happened, Miss Simone? a Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom.

Heinemanův příspěvek otevírá scéna, v níž členové kartelu vaří novou dávku metamfetaminu pro americký trh. Efektní záběry doplňuje komentář jednoho z gangsterů, který popisuje distribuci i něco z historie: „To přijeli dva Američané, táta a syn, co studovali chemii, a naučili nás tu sračku vařit.“ A monolog končí větou, že vařit budou, dokud jim to bůh dovolí. Potom zdánlivě svět kartelu Heineman opouští a raději se soustředí na menší ozbrojené skupiny, které s kartely bojují. Na americké straně to je hrstka patriotů, kteří „věří, že stojí na straně dobra“, na mexické straně pak typická domobrana bránící konkrétní města.

Osudy obou skupinek režisér velmi sofistikovaně prolíná, ukazuje, jak je vnímají „obyčejní lidé“ a do kontrastu staví jejich mediální obraz (USA) nebo střety s oficiálními ozbrojenými složkami (mexická strana). Velmi dynamické až akční záběry ne nepodobné současným hraným filmům doplňují často naivní bláboly amerického patriota.

Naopak představitelé mexických domobran (v čele s Josém Manuelem Mirelesem zvaným El Doctor) popisují prohnilost systému, v němž kartely ovládají snad úplně každého.

Výsledný tvar pak ještě doplňují prvoplánově krásné záběry krajiny (často zrychlené) a mimořádně citlivě zvolená hudba, čímž Heineman ještě důsledněji využívá postupů hraného filmu.

Dokumentární však zůstává dramaturgie motivovaná reálnými událostmi, především těch kolem El Doctora. Spolu s ním pozorujeme proměnu původně snad i dobré myšlenky, jejíž realizace se postupně zvrhá ve smyslu „revoluce požírající vlastní děti“. A nakonec se dočkáme i smutné pointy úvodní scény vaření metamfetaminu, která má ve skutečnosti zcela jiný smysl, než se na počátku snímku zdá.

Cartel Land je vizuálně působivý snímek, jehož sláva však je snad až příliš velká a neúměrná obsahu.

Cartel Land
(dokument, USA, 100 minut)
Režie: Matthew Heineman
Nabízí: Netflix
Hodnocení: 70 %