„Neumím něco ututlat”

Aféra úřednice, kterou policie obvinila za zpronevěry jednoho a půl milionu korun, zasáhla pověst Okresního soudu v Kolíně. Žena, jež případ odhalila, ale svého postupu nelituje.

V únoru přišli na nesrovnalosti, poté půl roku vše kontrovali, doslova spis po spisu. Nakonec zjistili, že vyšší soudní úřednice měla zpronevěřit takřka jeden a půl milionu korun. Od té doby se o Okresním soudu Kolín hovořilo a psalo v souvislosti s vyšetřováním trestného činu.
„Častokrát jsem si položila otázku, jestli bych i příště byla tak otevřená. A s čistým svědomím tvrdím, že bych postupovala stejně,“ říká předsedkyně soudu Libuše Kantůrková.

Stále jste v kontaktu s policisty Už ne. Policie nám dala na vědomí usnesení, jímž naše bývalá pracovnice byla obviněna, a to z trestných činů zpronevěry, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Jménem soudu jsem se připojila s nárokem na náhradu způsobené škody.

Kdy jste zaregistrovala podezření? Letos v únoru. Naše bývalá pracovnice oddalovala různými výmluvami vydání jedné z dědických úschov, což bylo nestandardní. Na tuhle skutečnost mě upozornily naše účetní.

Nešlo vše odhalit dřív? Obviněná prováděla v informačním systému skryté zásahy a změny. Tím docílila toho, že peníze v hotovosti, které měly být složené do úschovy soudu, dokladově neexistovaly, nebo byly považovány za vyřízené. To nebylo možné zjistit při běžných kontrolách.

Co se kvůli tomu změní? Chybou bylo to, že došlo ke kumulaci funkce u jedné osoby, což bylo systémově nesprávné. Agenda úschov se prakticky dostala do rukou jednoho člověka, který – jak bylo zřejmé – toho zneužil. Krajský soud v Praze proto vytvořil metodiku, podle níž budou úkoly týkající se soudních úschov rozdělené mezi víc pracovníků.

Utrpěla kvůli aféře pověst soudu v Kolíně? Poté, co jsem objevila nesrovnalosti, jsem vše oznámila svým nadřízeným a policii. Na pracovišti jsem okamžitě nařídila hloubkovou kontrolu, policistům jsme postupně předkládali všechny další podezřelé dokumenty. Nechť každý posoudí sám, zda tímto postupem byla pověst soudu poškozená. Zvolila jsem cestu otevřenosti a transparentnosti, a to za situace, kdy jsem si byla vědomá, jaké názory panují ve společnosti na práci soudů. Věřte mi, fakt nemám povahu, abych něco ututlala a zametala pod koberec.