Neutrina nepředběhla světlo, CERN ale chystá další pokusy

CERN, ilustrační foto

CERN, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) zpochybnili výsledek loňského pokusu, při němž se částice menší než atom údajně pohybovaly rychleji než světlo. Představitelé laboratoře podle agentury AP oznámili, že experiment poznamenala technická chyba, která zřejmě ovlivnila měření rychlosti neutrin. Už dříve ale experti poukazovali na to, že je třeba měření potvrdit při novém pokusu.

V rámci původního experimentu Opera posílali vědci z urychlovače v CERN svazky protonů v pulsech, které trvaly 10 mikrosekund. Ze srážek protonů vznikla neutrina, která procházela zemským povrchem a zachycovala je laboratoř v italském Gran Sassu vzdálená 730 kilometrů od urychlovače. Podle měření přilétla neutrina o 60 nanosekund dřív, než by měla, pokud by se pohybovala rychlostí světla.

CERN nyní v tiskové zprávě uvedl, že se podařilo odhalit dvě technická selhání, k nimž během experimentu došlo. Obě se týkají systému GPS, který vědci využívali k určení přesného času vyslání neutrin ze Švýcarska a jejich zachycení v Itálii.

Jednou z možných chyb podle CERN mohlo být špatné připojení optického kabelu, který spojuje přijímač signálů od satelitů GPS s počítači v laboratoři. Kvůli tomu mohly být špatně seřízené hodiny, s nimiž experiment Opera pracoval. Důsledkem by pak bylo, že vědci spočítali rychlost neutrin vyšší, než skutečně byla.

2849524:normal690:true:true

Podle CERN je ale také možné, že selhal oscilátor napojený na GPS. Taková chyba by naopak způsobila, že by vědci při experimentu změřili dobu letu neutrin delší, než ve skutečnosti byla. Rychlost částic by tak mohla být ještě vyšší, než pokus ukázal.

Další pokusy v květnu

„Našli jsme možné vysvětlení (výsledků loňského experimentu),“ uvedl mluvčí CERN James Gillies. „Nebudeme to ale vědět jistě, dokud neprovedeme zkoušku s vysláním nového paprsku (neutrin) do Gran Sassa,“ dodal. CERN plánuje opakování pokusu s neutriny na letošní květen. Přesné datum zatím nezveřejnil.

Podle Einsteinovy teorie relativity, která je vědci na celém světě dosud uznávána jako správná, by se ve vesmíru nic nemělo pohybovat rychleji než světlo. Pokud by se prokázalo, že neutrina mohou tuto rychlost překonat, znamenalo by to prolomení jednoho z pilířů současné fyziky. Odborníci se však už loni stavěli k překvapivým výsledkům experimentu Opera opatrně a zdůrazňovali, že je třeba měření nezávisle potvrdit při novém pokusu.