Nevyhlášená hokejová válka

Sportovní plány to byly ambiciózní. Jenže teď nedávní partneři spolu nemluví. Zbylo víc otázek než odpovědí.

Kolem vztahů v místním hokeji kolují Kutnou Horou zvěsti. Těžko zvenčí určit, kdo je lump a kdo hrdina. Ale pokud v Kutné Hoře přijde na zápas místních hokejistů skoro tisícovka diváků, je na místě hledat dostupné informace.

Slibné vyhlídky

Letos na jaře kutnohorští Sršni nakonec se štěstím přece jen proklouzli do druhé ligy. Z Pardubic přišel respektovaný trenér Jiří Seidl a společně s novým generálním manažerem Radkem Kmoníčkem začal budovat nový tým.

„Chtěli jsme klub profesionalizovat,“ říká tehdejší předseda TJ Stadion Zdeněk Jelínek.

„Proto nám připadalo spojení s marketingově zkušeným Milanem Kolářem a společností Shelton Capital jako výborné řešení. Navíc, vstup této společnosti do hokeje měl podporu radnice,“ tvrdí Jelínek.

Milan Kolář se stal předsedou představenstva nové společnosti HC Kutná Hora. Od TJ převzal seznam sponzorů. Loni v září domluvené zásnuby HC a TJ vypadaly slibně.

Kolotoč rezignací

Jenže najednou začal problém s penězi. Ještě před zahájením soutěže nečekaně odešel trenér Seidl a s ním i někteří hráči. V srpnu odstoupil z funkce člena představenstva HC výkonný manažer Zdeněk Jelínek, v září rezignoval generální manažer Kmoníček.

Po Kutné Hoře kolují zvěsti, že na funkci předsedy představenstva rezignoval i Milan Kolář.

Slíbíme, ale neřekneme

Předseda dozorčí rady HC Miloslav Vokáč slíbil Sedmičce vyjdáření. Na schůzce měl být i Milan Kolář. V den konání však Vokáč schůzku zrušil s tím, že se konají důležitá jednání, která nechtějí vyjádřením v tisku poškodit.

Stejně tak odmítl potvrdit rezignaci Milana Koláře. Tu nakonec Sedmičce potvrdil místostarosta Kutné Hory Václav Vančura.

„Obdržel jsem email, ve kterém Milan Kolář rezignuje na funkci předsedy představenstva HC Kutná Hora,“ říká Vančura.

Starosta nemá čas

Město na valné hromadě podporovalo spojení TJ a HC. Několik zastupitelů zasedá v orgánech HC. Z původně tříčlenného představenstva zbyl jen místopředseda starosta Kutné Hory Ivo Šalátek.

Byť v orgánu HC nezastupuje město, je zajímavé, proč se odložil slíbený vstup Kutné Hory do akciové společnosti HC a také, jak bude osiřelý člen statutárního orgánu postupovat dál.

Přes opakované urgence asistentka starosty Lucie Kalinová sdělila, že starosta je zaneprázdněný a nemá čas na otázky Sedmičky odpovídat.

Důležitou postavou zamýšleného partnerství TJ a HC byl dnes už bývalý předseda TJ a bývalý člen představenstva HC Zdeněk Jelínek. Ten však tvrdí, že Milan Kolář mu v osobním rozhovoru fámy o své rezignaci rozhořčeně odmítl.

„Příliš dlouho jsem věřil, že TJ a HC mají společný cíl,” říká Jelínek. „Posledním impulzem k mé rezignaci bylo oznámení dodavatele elektřiny, že kvůli neplacení faktur HC nám odstřihne zimní stadion od sítě! Neměl jsem přístup k účtům HC a o klíčových problémech jsem se dozvídal až zprostředkovaně,“ popisuje své působení Jelínek.

Dluží nám peníze

Nevyhlášená hokejová válka teď pokračuje válkou účtů. Protože HC Kutná Hora nemá zájem o komunikaci, lze nabídnout jen stanovisko TJ.

„HC Kutná Hora uzavírala svým jménem smlouvy na reklamu na zimním stadionu,“ říká člen výboru TJ Vladimír Muras.

„Netušíme, kolik peněz vybrali, ale loni to bylo kolem milionu osmi set tisíc korun. Z těch peněz TJ dřív zabezpečovala provoz. Nyní nám peníze přicházely od HC. Jak jsme po čase s hrůzou zjistili, byla to forma půjčky,“ tvrdí Muras.

Zajímavý je také osud dotace na mládež, kterou město letos převedlo na účet HC, třebaže pod HC nikdy žádná mládež nebyla. „Šlo o 250 tisíc korun a ty peníze jsme v TJ dosud neviděli,“ tvrdí další člen výboru TJ Luboš Machek.

Diagnóza: polojasno

Nepřehledná situace v kutnohorském hokeji trvá. Přispívají k ní i zástupci TJ, kteří trochu naivně tvrdí, že si mysleli, že jsou automaticky součástí HC, přestože valnou hromadou schválené spojení TJ a HC se nikdy právně neuskutečnilo.

Bývalý kapitán týmu Václav Adamec podivný vztah nepřímo potvrzuje.

„Milan Kolář jednou v kabině řekl, že HC převzala od TJ všechny závazky a mával nějakým papírem. Hodně slibovali a málo udělali,“ říká Adamec.

V pondělí 7. září valná hromada TJ rozhodla o definitivním ukončení spolupráce s HC. V hektických podmínkách Stadion hrál první zápasy ještě s neúplnou soupiskou.

Nepovedená spolupráce na delší čas zanechá nad kutnohorským ledem dost nepříjemnou pachuť.