Nezlobím se, že to někteří vzdali

Hokejový trenér Aleš Totter trénuje juniory nejvyšší ruské ligy a tvrdí, že má úroveň jako první česká.

Před třemi a půl lety přišel do Jihlavy s jasným cílem - dostat juniorský tým místní Dukly do extraligy. A svoji misi tehdy splnil na sto procent.

Další sezonu už ale hokejový trenér Aleš Totter v krajském městě Vysočiny nedokončil, zlákal ho ambiciózní Chomutov. O pár měsíců později následovala cesta do Ameriky a letos zaměřil svoji kariéru pro změnu na ruskou soutěž.

„Je to trenér, který na sobě pořád pracuje. Není to ten typ, který by přišel pět minut před tréninkem a pět minut po něm už by byl zase pryč. Na zimáku je skoro pořád,“ prohlásil nedávno na adresu rodáka ze Světlé nad Sázavou bývalý skvělý útočník a úspěšný kouč Jaroslav Holík.

Totter zatím pracuje především s mládeží, u A mužstva působil jen krátce - jako asistent hlavního kouče v Dukle Jihlava v sezoně 2008/2009. V letošním soutěžním ročníku vede Tatranské Vlky, kteří jsou nováčkem nejvyšší ruské juniorské ligy - MHL.

„Pro mě i pro všechny kluky je to obrovská zkušenost. Zápasy jsou srovnatelné s českou první ligou mužů. Hráči jsou technicky i bruslařsky skvěle vybavení,“ pochvaluje si úroveň soutěže Totter. „Někteří naši kluci už dostali pozvánky do reprezentace, jsou perspektivní pro áčko v KHL. Myslím, že většina se bude hokejem bez problémů živit,“ dodává. Tým Tatranských Vlků tvoří z jedné třetiny mladí Slováci a zbývající dvě potom vyplňují hráči z nejrůznějších koutů Česka. A dva z nich přišli do MHL z Jihlavy.

„Konkrétně jsou to Ondra Malec a Martin Kuřítko. Oba je znám ze svého působení v Jihlavě a jsem s nimi zatím velmi spokojený. Mají výborný charakter,“ tvrdí trenér. „Hráčů z Dukly jsme v létě měli na kempu víc, jenže některé jsme vyřadili, protože se nám nehodili do týmu, a další to vzdali sami,“ prozrazuje.
Podle něj neustáli tlak konkurence, která byla při počtu šedesáti juniorů bojujících o místo v kádru obrovská. „Já jim určitě nemám za zlé, že se rozhodli pro odchod, měli na to plné právo. Zvolili prostě jinou cestu a já nechci tvrdit, že špatnou,“ ujišťuje Totter.

Na zápasy chodí přes tisíc lidí

Vzhledem k tomu, že Tatranští Vlci jsou juniorským týmem klubu HC Lev Poprad, měly se původně hrát zápasy MHL na popradském zimním stadionu. Jenže nakonec se mužstvo stěhovalo do Spišské Nové Vsi. „A podle mě to bylo skvělé rozhodnutí, je to hokejové město. Máme tam naprostý komfort,“ rozplývá se nad úrovní zázemí. „Chodí na nás pravidelně přes tisíc lidí, což je na juniorskou soutěž super. A když přijela Astana, přišlo dokonce dva a půl tisíce diváků.“

Na vysoké úrovni je podle trenéra také propagace celé soutěže. „S českou juniorskou extraligou se to vůbec nedá srovnávat,“ má jasno Totter.

Jinými slovy - absolutně prý nelituje svého rozhodnutí opustit Detroit, kde se loni věnoval mládežnickým kategoriím. „Ani na chvilku jsem si neřekl, že bych udělal chybu. Je to jiná soutěž, jiná zkušenost, ale na druhou stranu ten celkový přístup, a vlastně všechno kolem, se dá s Amerikou klidně srovnat,“ je přesvědčený. „Nejsou tu žádná lobby, žádná politika, tlaky ze strany agentů či rodičů,“ přesvědčuje.

Poslední dny roku 2011 strávil s týmem na přípravném kempu v Pelhřimově. „Vybral jsem tohle prostředí, protože nám po všech stránkách vyhovuje. Jsem přesvědčený, že nám společný pobyt tady pomůže, abychom hráli co nejlíp a třeba i dosáhli na vysněné play-off . Zatím jsme v tabulce šestí a postupují čtyři,“ uzavírá Totter.