Nikola Motor: První reálné fotografie elektrického start-upu

Nikola Motor

Nikola Motor

Nikola Motor je jedním z mnoha začínajících start-upů, které se snaží prosadit na poli elektromobilů. Na rozdíl od konkurence pracují s netradičními vozy a nyní ukázali první z nich.

Nikola Zero je po konceptu One dalším projektem společnosti Nikola Motor. One je středně velký truck s elektrickým pohonem a opravdu působivými čísly. Je škoda, že aktuálně je tohle dílo pouze ve stádiu konceptu a zdá se, že se na tom nic nezmění ani v blízké budoucnosti.

Nikola MotorNikola Motor

Aby společnost udržela pozornost příznivců na své straně, přišla s novým modelem Nikola Zero. Podle údajů, které společnost zatím poskytla, by se mohlo jednat o další zajímavý projekt. Mnoho však zatím nevíme. Tohle UTV má totiž podle první prezentace výrobce ujet na jedno nabití 160 – 320 kilometrů, což je opravdu velké rozpětí. Navíc se jedná o dvoumístný dopravní prostředek, takže prostoru na zvýšení kapacity baterie nebude mnoho.

Nikola MotorNikola Motor

Co do výkonu slibuje Nikola Zero velké věci. Tohle vozítko má mít 520 koní a s největší pravděpodobností i dva elektromotory na každou nápravu. Z 0-60 mil (96 km/h) zrychlí za tři sekundy. Vůz s odpružením, vysokou světlou výškou a terénními pneumatikami ovšem stále patří spíše do rodiny rekreačních UTV.

Nikola MotorNikola Motor

Tenhle nový model je zatím velkou záhadou, společnosti se však podařilo vytvořit prototyp, který vypadá mnohem lépe než prvotní koncept. V úvahu nepřipadá ani srovnání s Modelem 3 od Tesly, protože o baterii toho zkrátka mnoho nevíme. Do prodeje má jít tohle vozítko s cenovkou 37 tisíc dolarů (890 701 Kč).