Nippon Telegraph prý jedná s Dellem o koupi konzultační divize

Dell

Dell Zdroj: Jan Sedlak

Největší japonská telekomunikační skupina Nippon Telegraph & Telephone Corp. (NTT) jedná s firmou Dell o koupi její divize poskytující konzultace v oblasti informačních technologií Perot Systems. Cena má činit několik miliard dolarů, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Případné převzetí by bylo jednou z největších investic NTT v zahraničí za posledních několik let.

Podle japonského listu Nikkei je dohoda s Dellem již blízko dokončení. NTT je aktivní v oblasti pevných a mobilních telekomunikačních služeb a informačně-technologických služeb a v poslední době se snaží posílit svoji pozici v zahraničí, protože doma čelí omezenému růstu.

Dell koupil firmu Perot Systems v roce 2009 za 3,9 miliardy dolarů (96 miliard korun). Dell je nyní uprostřed převzetí firmy EMC, která se zabývá ukládáním a správou dat, za 67 miliard dolarů. Prodejem Perot Systems by mohl získat další hotovost na financování koupě.

NTT plánuje do konce března 2018 zvýšit příjmy ze zahraničí na 22 miliard dolarů z 15 miliard v loňském fiskálním roce. V roce 2010 skupina koupila jihoafrickou firmu Dimension Data Holdings za 3,2 miliardy dolarů a americkou Keane za 1,4 miliardy dolarů.