Nissan Almera pro Rusko: návrat „žigulíka“?

"Nový" Nissan Almera se začne v Togliatti vyrábět na začátku příštího roku.

"Nový" Nissan Almera se začne v Togliatti vyrábět na začátku příštího roku. Zdroj: Autorevue.cz

Almera pro Rusko je podle všeho odvozena z japonského modelu Nissan Bluebird Sylphy.
Almera pro Rusko je podle všeho odvozena z japonského modelu Nissan Bluebird Sylphy.
Almera pro Rusko je podle všeho odvozena z japonského modelu Nissan Bluebird Sylphy.
4
Fotogalerie
Automobilka Nissan na srpnovém autosalonu v Moskvě představí novou generaci kompaktního sedanu Nissan Almera.

Podle tvrzení značky Nissan byla nová Almera vyvinuta speciálně pro ruský trh a připravily ji konstruktérské týmy v Japonsku, Velké Británii a Rusku. K dispozici máme zatím pouze jediný oficiální snímek, který ale naznačuje, že vyloženě „originální“ produkt to nejspíš nebude…

Na první pohled totiž jako by „nová Almera“ z oka vypadla modelu Nissan Bluebird Sylphy, který se na domácím, japonském trhu prodává již sedmým rokem. Takže bude pravděpodobnější, že půjde spíše o v detailech poupravenou verzi Bluebirdu než o vyloženě specifický model.

Nová Almera by se měla začít vyrábět na začátku příštího roku na zcela nové výrobní lince v ruském Togliatti, jež proslulo především produkcí legendárního „žigulíka“. Podle tvrzení ruské části Nissanu má Almera sehrát klíčovou úlohu v plánovaném růstu prodejů vozů značky Nissan a místním trhu.

V Evropě se Nissan Almera (N15) objevil v roce 1995 jako nástupce řady Sunny. V roce 1998 prošel faceliftem a o dva roky později byl nahrazen novou generací (N16). Ta byla faceliftována v roce 2003 a výroba řady Almera byla v britském Sunderlandu definitivně ukončena v roce 2006. Almera se dosud nedočkala adekvátního nástupce.

Automobilka Nissan se totiž zvláště v Evropě zaměřila spíše na nejrůznější MPV a SUV, přičemž ani Nissan Tiida (původně označovaný za „novou Almeru“) za následnický model Almery považovat nelze. Nissanu Tiida se navíc nedařilo dobře, proto již před třemi lety bylo rozhodnuto o přesun jeho výroby z Anglie do Mexika.

Nissan Almera

Název Almera ale žije dál, a sice na vozech generace N17 prodávaných pod tímto jménem třeba v Rusku nebo na Středním Východě. Almera N17 však konstrukčně vychází z modelu Renault Samsung SM3.