Nissan Leaf pokračuje ve vítězném tažení

Nissan Leaf obdržel v Tokiu letos již třetí cenu. Předtím získal prestižní tituly World Car of the Year a European Car of the Year.

Nissan Leaf obdržel v Tokiu letos již třetí cenu. Předtím získal prestižní tituly World Car of the Year a European Car of the Year. Zdroj: Autorevue.cz

Nissan poprvé představil elektromobil Leaf na Tokijském autosalonu na podzim 2009. A že to nebyl jen další z předchozí řady experimentů s elektřinou, o tom už teď existuje řada důkazů. Posledním z nich je titul Japonské auto roku 2011/2012, který Leaf získal přesně po dvou letech na úplně stejném místě, kde byl kdysi představený poprvé.

Než však jako vyvrcholení 42. Tokyo Motor Show zástupci Nissanu ocenění převzali, už během roku stihli uvést Leaf loni na podzim na trh (především japonský a americký) a získat s ním další prestižní tituly (v Evropě i na světě).

Dvacet tisíc prodaných Nissanů Leaf

Před zahájením prodeje se sice chlubila značka vizí dodat za rok na trh 50 tisíc vozů, ale i 20 tisíc prodaných kusů je už solidní číslo.

Zajímavé je, že tento první vůz konstruovaný od počátku jako elektromobil, je teprve druhým v pořadí vozem značky Nissan, který se dočkal v jednom roce nejvyššího ocenění jak od evropských tak japonských novinářů; v roce 1993 to byl Nissan Micra.

Svým způsobem jako symbolické memento těm, co mezi auta umí zařadit jen vozy, jimž z výfuku vycházejí zbytky ropy, budiž fakt, že Nissan Leaf je poprvé v 32leté historii japonské ankety vozem na elektrický pohon; v Evropě to byla premiéra ve 47 let dlouhé historii COTY.

Mezník ve vývoji

Obě odborné porota tak uznaly, že Nissan Leaf je mezníkem ve vývoji automobilů na elektrický pohon - jako první elektromobil, který se v řadě ohledů vyrovná běžným vozům.

Leaf se v současné době vyrábí v Japonsku, ale po otevření nových závodů na konci příštího a přespříštího roku se bude vyrábět také v Severní Americe a v Evropě.

Leaf získal v mezidobí už i nejvyšší hodnocení bezpečnosti EURO NCAP: pět hvězdiček… samozřejmě jako první produkční elektromobil, který testy podstoupil.