Nissan se vytasil s deltakřídlem pro Le Mans

Nissan DeltaWing

Nissan DeltaWing Zdroj: Profimedia.cz

Nissan DeltaWing
Nissan DeltaWing
Nissan DeltaWing
Nissan DeltaWing
Nissan DeltaWing
6
Fotogalerie
(VIDEO) To auto nápadně připomíná známý špionážní letoun Blackbird, který kdysi dělal vrásky velitelům letectev varšavské smlouvy. Nissan však chce svým novým speciálem DeltaWing přidělat vrásky soupeřům při slavném vytrvalostním závodu 24 hodin Le Mans, který se letos pojede 16. a 17. června. Silniční "delta křídlo" ale nebude klasifikováno, protože jízda vozu se startovním číslem 0 bude zkušební.

Nissan DeltaWing Racer má výrazně snížený odpor vzduchu a je celkově velmi aerodynamicky efektivní. Nissan v aerodynamicky vytříbené koncepci vidí budoucnost, protože k dobrým závodním výsledkům stačí motor o 200 koní slabší, než je běžné.

Speciály kategorie LMP1 pohánějí agregáty více než pětisetkoňové síly, zatímco černé delatkřídlo Nissanu má koní 300 a pohání je relativně malý přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,6 litru. Vozy konkurence jezdí s minimálně dvojnásobnými šestiválci a ještě s hybridním pohonem.

Nissan by při polovičním odporu vzduchu měl i se slabším motorem dosahovat stejných rychlostí a měl by mít mnohem menší spotřebu paliva.

Představuje se DeltaWing od Nissanu